Isu SemasaTempatan

David Beckham Dikecam Tutur Bahasa Mandarin?

Dengan populasi seramai 1.38 bilion orang, menceburi pasaran China merupakan matlamat banyak jenama. Namun iklan baharu daripada Sands Resorts Macao yang menampilkan duta jenama dan bekas bintang bola sepak David Beckham telah menerima kritikan di media sosial kerana bertutur dalam bahasa Mandarin, iaitu bahasa rasmi China, dan bukan Kantonis.

Isu tersebut telah menarik perhatian ramai pengguna media sosial di Hong Kong dan Macau kerana di sana, bahasa Kantonis digunakan secara meluas.

Iklan yang disiarkan di Macau itu, menampilkan Beckham bersama bintang-bintang dari China dan Hong Kong termasuk Qiao Shan, Lam Suet dan Helena Law, untuk mencari tart telur yang paling sempurna.

Tart telur adalah juadah popular yang berasal dari Portugis, dan Macau merupakan wilayah bekas jajahan Portugal.

Pengguna Internet yang meninggalkan komen di halaman Facebook rasmi Beckham tidak kagum dengan pilihan bahasa yang digunakan di dalam iklan tersebut dan menegaskan bahawa Kantonis adalah bahasa ibunda Hong Kong.

“Bahasa ibunda kami adalah Kantonis dan kami menulis dan membaca tulisan Cina tradisional. Saya tahu bahawa anda tidak sepatutnya terlibat dalam isu politik yang rumit dan konflik budaya di Hong Kong dan Macau, tetapi iklan ini tidak memaparkan apa-apa tentang Macau,” tulis satu pengguna.

“Saya tidak kisah berbahasa Mandarin. Walau bagaimanapun, jika seorang [orang] Inggeris ingin menjadi mesra dan dekat dengan orang Macau tempatan, sila bercakap Kantonis. Jika tidak, saya lebih suka anda bercakap bahasa Inggeris,” ulas seorang pengguna.

Satu lagi menyatakan: “Saya tahu bahawa anda hanya mengikut apa yang orang lain katakan dan menghabiskan banyak usaha untuk belajar bahasa Mandarin… tetapi iklan ini benar-benar membuat saya kecewa.”

Komen lain berkata, “Hello David, mengapa anda tidak bercakap Kantonis? Kerana di Macau dan Hong Kong semua orang berbahasa Kantonis,” dan, “Saya lebih suka anda bercakap bahasa Inggeris bukan Mandarin di dalam video.”

Seorang lagi pengguna mempunyai beberapa perkara untuk dikatakan: “Tuan superstar yang dikasihi – David Beckham, mengenai komersial Venesia, ada beberapa perkara yang saya mahu anda tahu.

1. Kami (Macanese) hanya berbahasa menggunakan Kantonis atau Portugis!

2. Tart telur Portugis & tart telur tradisional adalah dua perkara yang berbeza!

Harap menghormati budaya kami ketika anda membuat kawan dan wang dari tanah besar [China]! YANG BENAR.”

 

Sumber: The Star

Show More

Related Articles

Back to top button