Gaya HidupKecantikan

Teknik Bercukur Dengan Betul Ketika Muka Berjerawat

Bercukur boleh menjadi kengerian yang menyakitkan ketika anda berjerawat. Meletakkan pisau cukur ke atas kulit yang sudah sedia bengkak dan merengsa akan membuatkan anda tidak mahu bercukur.

Tetapi walaupun dengan kulit yang tidak sempurna, ada masih boleh mencukur jika mengetahui teknik dan cara yang betul.

1. Bersihkan dan lembutkan kulit.

Persediaan terbaik untuk memulakan aktiviti bercukur adalah dengan mandi untuk memanaskan folikel jambang anda. Sekiranya tidak ada masa untuk mandi, gunakan pembersih wajah untuk membasmi bakteria dan lapkan tuala yang direndam dalam air panas pada wajah selama seminit. Tetapi jangan gosok!

Menurut Pop Sugar, langkah ini bertujuan untuk melembutkan kulit. Jika anda terburu-buru dan tidak sempat mandi, kain hangat mempunyai kesan pemanasan yang sama pada kulit anda.

2. Gunakan minyak cukur.

Menyapu minyak sebelum krim pencukur akan melembutkan jambang anda dan membolehkan pisau cukur mencukur dengan lancar, meminimumkan kemungkinan kerengsaan atau luka. Gunakan minyak cukur anda dengan berhati-hati, lapan hingga 10 titis sudah memadai. Urut minyak secara perlahan-lahan terhadap arah jambang tumbuh.

Gunakan minyak dengan bahan semula jadi seperti jojoba, argan, atau tea tree. Orang yang berjerawat sering takut untuk menggunakan minyak kerana menganggap ia akan menambahkan jerawat. Ini tidak benar, dan mengekalkan kulit lembap adalah satu langkah penting untuk mempunyai kulit yang sihat. Pastikan minyak cukur yang anda gunakan adalah jenis yang tidak menyumbat liang pori.

3. Guna krim cukur bebas alkohol.

Image result for shaving with acneGunakan krim pencukur yang tidak mengandungi alkohol atau sebarang bahan pengeringan yang lain. Cari krim pencukur yang tidak mengandungi banyak bahan sintetik dan sebaliknya gunakan minyak semulajadi atau emolien. Sentiasa gunakan krim pencukur dengan tangan yang bersih.

Berus cukur anda juga adalah tempat pembiakan bakteria. Jadi, tangan yang baru dibasuh adalah alat terbaik untuk menyapu krim pencukur anda.

4. Pilih pisau cukur yang betul.

Walaupun pisau cukur multiblade disukai ramai kerana keupayaan mereka untuk mencukur dengan lebih berkesan, cukuran terlalu dekat ini sebenarnya memberi masalah kulit. Pencukur Multiblade mengangkat dan memotong, menjadikan mereka alat yang tidak sesuai untuk sesiapa yang mempunyai jerawat.

Lebih banyak bilah pada pisau cukur, semakin besar kemungkinan bilah tersebut akan memecahkan jerawat dan menyebarkan bakteria. Gunakan pencukur berbilah tunggal. Walaupun pisau cukur bilah tunggal sukar didapati dan mengambil sedikit masa untuk digunakan, kulit yang sensitif amat memerlukannya.

5. Ikut arah pertumbuhan bulu.

Sentiasa pastikan untuk mencukur mengikut arah bulu anda tumbuh. Ini adalah suatu kemestian! Banyak orang berfikir bahawa bercukur akan lebih berkesan apabila melawan arah pertumbuhan, tetapi ini tidak betul walaupun dengan kulit yang sempurna.

Bercukur dengan melawan arah pertumbuhan bulu pada wajah akan meningkatkan kemungkinan luka dan menyebabkan jerawat. Mencukur seiring dengan liang pertumbuhan akan memastikan bahawa anda tidak mengganggu folikel rambut, yang boleh menyebabkan liang tersumbat dan mendatangkan lebih banyak jerawat.

Show More

Related Articles

Back to top button