AntarabangsaIsu Semasa

Singapura Negara Paling Selamat di Dunia

Singapura, Norway dan Iceland telah muncul sebagai negara paling selamat dalam laporan undang-undang dari Gallup, yang meninjau pendapat penduduk mengenai keselamatan mereka di negara masing-masing.

Bagi sesetengah tempat di dunia, penduduk mempunyai rasa selamat untuk berjalan-jalan di jalanan pada waktu malam, seperti di Singapura, Oslo dan Reykjavik.

Seperti yang dilaporkan Star2, mengikut keputusan pengundian Gallup yang meninjau 1,000 orang dewasa di 142 negara, tempat paling selamat teratas dapat ditemui di seluruh Asia dan Eropah Barat.

Kedudukan Terbawah Indeks

Walau bagaimanapun, hanya 17% dari rakyat Venezuela mengatakan mereka merasa aman berjalan sendirian pada waktu malam, menempatkan negara Amerika Selatan itu di kedudukan terbawah indeks untuk tahun kedua berturut-turut, selepas Afghanistan dan Sudan Selatan yang dilanda perang.

Cara Cerapan Indeks

Untuk laporan itu, Gallup meminta responden menjawab empat soalan ya atau tidak dan menyusun jawapan ke dalam skor indeks untuk setiap negara. Keselamatan negara kemudian diukur pada skala 100 mata.

Peserta ditanya sama ada mereka mempunyai keyakinan terhadap polis tempatan mereka; berasa selamat berjalan bersendirian pada waktu malam; jika mereka mempunyai wang atau harta benda yang dicuri pada tahun lepas; dan juga jika mereka telah diserang atau dirompak pada tahun lepas.

Di peringkat global, tinjauan itu mendedahkan bahawa majoriti dunia berasa selamat, dengan lebih daripada dua orang dalam setiap tiga orang di seluruh dunia menyatakan keyakinan terhadap penguatkuasaan undang-undang tempatan mereka dan nisbah responden yang sama mengatakan bahawa mereka merasa selamat berjalan bersendirian pada waktu malam.

Satu daripada lapan dilaporkan telah mengalami kecurian di rumah mereka, manakala 5% mengatakan mereka telah diserang atau dirompak dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

10 Negara Paling Selamat Di Dunia 2018

Di peringkat serantau, AS dan Kanada mendahului senarai indeks, diikuti oleh Asia Tenggara, Asia Timur dan Eropah Barat.

Gallup World Poll meninjau isu yang paling penting di seluruh dunia, seperti akses makanan, pekerjaan, prestasi kepimpinan, dan kesejahteraan. Sejak mencipta World Poll pada tahun 2005, Gallup telah melakukan kajian di lebih dari 160 negara yang mencakupi 99% populasi dewasa dunia.

Berikut adalah 10 negara paling selamat di dunia 2018 mengikut tinjauan yang dilakukan Gallup:

  1. Singapura
  2. Norway
  3. Iceland
  4. Finland
  5. Uzbekistan
  6. Hong Kong
  7. Switzerland
  8. Kanada
  9. Indonesia
  10. Denmark
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close