Gaya HidupMakan & Minum

Bosan Dengan Aiskrim Biasa? Cuba Pops and Pints!

Bagi kebanyakan rakyat Malaysia yang menyukai makanan, perasaan yang mereka peroleh ketika menikmati aiskrim adalah suatu kegembiraan.

Ditambah dengan cuaca yang panas dan lembap, perisa aiskrim yang lazat seperti strawberi, coklat, atau vanila akan menyejukkan tekak.

Aiskrim Perisa Asam Laksa

Di Kota Kinabalu, tiga usahawan muda cuba lari dari stereotaip itu dan membawa aiskrim mereka ke peringkat seterusnya dengan memperkenalkan aiskrim dengan perisa gabungan unik.

“Perisa aiskrim kami termasuk daging lembu panggang, asam laksa, dan telur masin … itu adalah sebahagian daripada perisa unik yang kami tawarkan,” kata Yapp Khin Enn, 28, ketika ditemuramah di pejabat NST.

Khin bersama abangnya, Yapp Shin Enn, 32, dan teman rapatnya, Jude Limus, 31, adalah pengasas syarikat ais krim dikenali sebagai Pops and Pints yang dilancarkan pada bulan Ogos tahun lalu.

Image result for asam laksa ice cream

Idea Aiskrim Perisa Unik

“Idea untuk perisa yang unik berlaku semasa saya belajar di Australia. Terdapat begitu banyak perkara yang saya mahu makan tetapi terlalu mahal untuk dibeli, jadi saya mula bereksperimen dan membuat makanan saya sendiri.

“Apabila saya kembali ke Malaysia, cuaca sangat panas sehingga saya tidak tahan, jadi saya cuba mengubah semua idea itu menjadi makanan sejuk,” jelasnya.

Ketiga-tiga mereka bekerja dan menghasilkan aiskrim dari rumah, sebelum menghantar produk mereka ke pelbagai kafe di seluruh bandar atau acara seperti majlis perkahwinan dan pesta.

Dengan ketiadaan pekerja, masing-masing perlu melakukan tugas mereka untuk menjaga perniagaannya bersama. Khin ditugaskan untuk memasak dan membuat ais krim, Shin bertanggungjawab terhadap jualan dan pemasaran, dan Jude membantu kedua-dua aspek.

Syarikat itu dijalankan dengan semangat dan cinta mereka kepada makanan berbanding daripada pelaburan sepenuh masa pada masa ini, dengan ketiga-tiga mereka masih mempunyai kerja selain menguruskan Pops and Pints.

Jude adalah seorang guru muzik, Khin adalah pembuat pastri separuh masa dan Shin pula adalah seorang pereka dan pengeluar di studionya sendiri.

No automatic alt text available.

Mengulas usaha mereka, Shin berkata terdapat perancangan untuk mengembangkannya.

Dijual Di Sekitar Kota Kinabalu

“Sekarang ini kami memberi tumpuan untuk mempromosikan produk kami di Pasar Jesselton Artisan dan media sosial. Kami tidak mempunyai kedai sendiri, tetapi kami berharap dapat membukanya satu hari nanti,” kata Shin bersemangat.

Aiskrim Pops and Pints ‚Äč‚Äčkini dijual di sekitar Kota Kinabalu di Joe Sun, Ampersand Specialty Coffee & Co-workplace, dan Crack Inc, tetapi mereka juga menerima tempahan.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai aikrim berperisa unik ini, lawati halaman Instagram dan Facebook mereka di ‘popsandpintsofficial’.

Show More

Related Articles

Back to top button