Gaya HidupPercutian

Lokasi Pantai Paling Murah Dunia Didominasi Oleh Vietnam

Tiga pantai di Vietnam mendahului senarai destinasi tepi laut paling murah, lapor akhbar harian berbahasa Inggeris, Vietnam News, memetik indeks harga yang dikeluarkan pakar pelancongan TravelBird pada 2018.

Harga di sejumlah 327 pantai paling popular dari lebih 90 negara adalah berdasarkan angka lembaga pelancongan tempatan dan data daripada Pertubuhan Pelancongan Dunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Ia melihat harga pembelian di enam pantai popular, termasuk kos sebotol krim pelindung matahari, sebotol air, bir, ais krim, makan tengah hari (termasuk minuman dan pencuci mulut untuk seorang), dan yuran fasiliti (yuran masuk campur kos tilam untuk berjemur dan payung), di setiap destinasi.

Tiga pantai di Vietnam adalah lebih murah, dengan Pantai Cua Dai di bandar Hoi An dalam wilayah tengah Quang Nam mendahului senarai (13.44 euro bagi enam item) diikuti Pantai City di bandar Nha Trang dalam wilayah tengah Khanh Hoa (14.47 euro) dan Pantai Long di Pulau Phu Quoc di Kien Giang dalam wilayah Delta Cuu Long (Mekong) (16.03 euro).

Pantai Anse Vata di Noumea, New Caledonia adalah pantai paling eksklusif dalam indeks itu dengan harga 78.57 euro diikuti Finale Ligure di Liguria, Itali (76.59 euro) dan Pantai Yonaha Maehama di Okinawa, Jepun (70.32 euro).

Pantai Cua Dai

Image result for cua dai beach vietnamLebih dari 30 km, pantai pasir putih Cua Dai terbentang hampir ke Da Nang dan merupakan salah satu pantai paling popular di Vietnam dengan pelancong asing. Pantai ini dipenuhi dengan hotel-hotel dan resort-resort bergaya barat, termasuk Swiss-Belhotel Golden Sand Resort. Secara keseluruhannya, pantai ini adalah tempat yang bagus untuk percutian romantis atau percutian keluarga yang santai.

Pantai Bandar Nha Trang

Related imagePantai Bandar Nha Trang mempunyai kawasan metropolitan 251 km² dan penduduk kira-kira 500,000 (sehingga 2007). Ia bersempadan dengan bandar Ninh Hòa di utara, bandar Cam Ranh di selatan, bandar Diên Khánh di barat dan Laut China Selatan di timur.

Bandar ini terletak di Teluk Nha Trang yang indah, yang dipilih oleh Travel and Leisure sebagai salah satu dari 29 teluk yang paling indah di dunia. Nha Trang dikelilingi oleh gunung dan pulau besar di sekitarnya menjadikannya selamat daripada ribut utama yang berpotensi merosakkan bandar.

Long Beach

Image result for long beach phu quoc vietnamLong Beach terbentang hampir 20 km di sepanjang pantai barat daya Pulau Phu Quoc. Barisan pokok-pokok menghiasi pesisir pantai. Pasir kuning pantai turut dihiasi rerumput, dan semasa musim kering (November hingga April) ombak hampir tidak bergerak sepenuhnya. Kebanyakan kawasan selatan Long Beach masih kosong dengan hanya beberapa pondok memancing yang dibuat oleh nelayan.

 

Show More

Related Articles

Back to top button