MalaysiaPolitik

Impian Malaysia Sebagai Sebuah Negara Baharu

Rakyat kini harus membantu kerajaan untuk mengenal pasti perkara teras dan asas yang menjadi permasalahan negara ini. Apa yang menjejaskan rakyat adalah perkara asas yang memerlukan diagnosis dan prognosis.

Kini dilihat keutamaan kerajaan adalah untuk menjadikan rakyat Malaysia, tanpa mengira etnik atau agama, bangga menjadi rakyat Malaysia. Walaupun perkara ini diakui sebagai tugas yang besar dan mencabar serta tidak boleh dilakukan dalam masa yang singkat.

Bagaimanapun, dalam masa yang singkat, kerajaan dapat memberi keyakinan kepada rakyat bahawa impian ini mampu dilaksanakan jika kerajaan mengambil pendekatan dan pendirian sebagai sebuah bangsa Malaysia dan bukannya Malaysia yang dikategorikan mengikut bangsa Melayu, Cina dan India.

Rakyat Malaysia perlu memahami bahawa polarisasi dan ketaksuban agama, perkauman, diskriminasi dan fenomena yang memecahbelahkan Malaysia sebagai sebuah bangsa, tidak akan memberi kemajuan dan kelebihan. Oleh itu supaya kita boleh maju sebagai satu keluarga bangsa Malaysia, ia merupakan perkara utama yang harus segera ditangani.

Perkara kedua yang perlu diberi perhatian adalah perlindungan dan integriti institusi utama di negara ini. Ini termasuk badan eksekutif, badan perundangan, badan kehakiman dan agensi kerajaan bukan politik.

Agensi kerajaan bukan politik adalah agensi seperti polis, agensi rasuah, kastam, imigresen, Bank Negara, Jabatan Peguam Negara dan perkhidmatan awam umum yang berurusan dengan rakyat biasa setiap hari. Semua ini memerlukan kelulusan “ujian integriti” yang sepatutnya ditetapkan oleh kerajaan.

Ujian integriti haruslah ketat dan harus memasukkan faktor seperti ketelusan, akauntabiliti, kecekapan, dan kejujuran (seperti tidak menerima rasuah). Terdapat banyak pembaharuan yang perlu dilakukan untuk membolehkan ujian ini diterapkan.

Sebagai contoh, undang-undang seperti Akta Akses Kepada Maklumat perlu diwujudkan. Akta sedemikian akan membolehkan rakyat biasa mengakses maklumat dan fakta dari agensi kerajaan. Tanpa apa-apa Akta, ketelusan dan akauntabiliti seseorang pegawai tidak dapat dinilai.

Bagi Eksekutif, adalah ideal jika kita juga boleh mempunyai beberapa bentuk “ujian kecekapan” yang direka untuk menilai prestasi mereka. Orang-orang yang tidak cekap boleh diganti dan akan dapat menjimatkan perbelanjaan.

Dalam bidang perundangan pula, perlu ada reformasi parlimen yang sebenar di mana draf bil penting dibenarkan dibincangkan dengan pihak berkepentingan dan masa debat yang mencukupi diberikan. – The Star

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker