MalaysiaPolitik

Ahli Kabinet Perlu Kekal Bersih dan Berintegriti

Dalam mesyuarat Kabinet baru-baru ini, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memberi ceramah panjang kepada menteri-menteri beliau yang kebanyakannya pertama kali memegang jawatan dalam kerajaan.

Ahli kabinet diberi amaran untuk tidak terlibat dalam rasuah selain dituntut untuk mempunyai disiplin tinggi dalam menjalankan tugas mereka.

Perdana Menteri telah melantik 29 menteri dan 23 timbalan menteri dari Pakatan Harapan dan Parti Warisan Sabah. Sebagai menteri dan timbalan menteri, mereka perlu menguruskan pejabat masing-masing dengan cara sendiri.

Menurut pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam 2012 mengenai perkara-perkara jawatan dan perkhidmatan yang berkaitan dengan pejabat menteri dan timbalan menteri, seorang menteri berhak mempunyai lapan orang kakitangan, termasuk pegawai fungsi khas kanan, setiausaha swasta utama, setiausaha akhbar dan kakitangan sokongan.

Seorang timbalan menteri boleh mempunyai setiausaha swasta utama, seorang setiausaha swasta dan dua kakitangan sokongan. Pekeliling juga menyenaraikan tanggungjawab pekerjaan pegawai-pegawai ini.

Pekeliling menyatakan bahawa walaupun jawatan ini boleh diisi oleh rakyat awam, menteri boleh melantik orangnya sendiri dengan persetujuan dari Perdana Menteri.

Memandangkan ramai menteri baru tidak mempunyai pengalaman dalam kerajaan, mereka mungkin melaksanakan lantikan ini untuk meramaikan staf. Oleh itu, mereka mahu orang-orang tertentu menyertai mereka dalam kementerian.

Beberapa minggu yang lalu, seorang menteri yang baru dilantik, dilaporkan mempunyai 11 pegawai khas yang tersenarai di laman web kementerian itu.

Pejabat Perdana Menteri menyedari kes-kes ini dan telah mengeluarkan pekeliling kepada pejabat-pejabat menteri dan timbalan menteri untuk mengingatkan mereka tentang pekeliling JPA sedia ada mengenai bilangan kakitangan yang boleh diupah dan gaji maksimum yang boleh dibayar kepada pegawai lantikan.

Tentunya, menteri-menteri Pakatan dan Warisan, timbalan menteri dan lantikan politik mereka mahu memulakan tanggungjawab mereka pada jalan yang betul.

Ia bukan hanya mengenai mendedahkan salah laku kerajaan terdahulu; mereka juga harus dilihat menjalankan tugas mereka untuk rakyat dan bukan hanya untuk memberi ganjaran kepada penyokong atau golongan berkepentingan sahaja.

Kadang-kadang, ahli kabinet tidak perlu melantik pegawai baru dalam jabatan mereka. Terdapat pegawai kerajaan cemerlang dalam sistem yang bersedia untuk berkhidmat.

Bagi lantikan politik yang telah menyertai ketua mereka di kementerian atau akan berbuat demikian, seorang pegawai kanan kerajaan memberi nasihat: “Kekalkan sikap rendah hati dan ikhlas. Anda tidak boleh masuk dan meminta kedudukan tinggi dan gaji besar.”

Mungkin mereka juga harus bertanya pada diri sendiri soalan ini: “Apa yang telah saya sumbangkan kepada negara?” – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button