Gaya HidupKesihatan

6 Cara Untuk Meningkatkan Tahap Kesuburan

Kadar kesuburan Malaysia pada tahun 2016 adalah yang paling rendah pernah dicatatkan, menurut laporan Perangkaan Vital Malaysia 2017. Kadar kesuburan keseluruhan bagi wanita berumur 15-49 adalah 1.9 bayi, iaitu penurunan daripada 2.0 bayi pada tahun 2015.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa lebih daripada 10% wanita tidak berjaya dalam percubaan mereka untuk mengandung walaupun berada dalam hubungan selama lima tahun atau lebih.

Kemandulan boleh berlaku kepada lelaki dan wanita. Secara amnya, ketidakupayaan untuk hamil atau hamil selepas sekurang-kurangnya satu tahun bersetubuh dikira sebagai mandul. Jadi, bagaimanakah anda dan pasangan boleh meningkatkan peluang anda untuk mempunyai bayi?

Terdapat pelbagai faktor yang mempengaruhi kesihatan reproduktif lelaki dan wanita. Ini adalah beberapa langkah yang boleh diambil untuk meningkatkan kesuburan anda.

1. Awasi berat badan anda

Berat badan berlebihan atau kurang berat badan boleh menjejaskan kesuburan anda. Bagi wanita, jumlah lemak dalam tubuh anda boleh mempengaruhi kitaran haid anda.

Wanita yang berlebihan berat badan atau kurang berat badan mungkin mempunyai kitaran yang tidak teratur dan ovulasi kurang kerap, sekali gus mengurangkan peluang mereka untuk mengandung.

Lelaki yang berlebihan berat badan atau kurang berat badan cenderung mempunyai kepekatan sperma yang lebih rendah, manakala lelaki gemuk mungkin mengalami masalah ereksi.

2. Fikir sebelum minum

Lelaki yang meminum alkohol yang terlalu banyak mungkin mengalami penurunan kualiti sperma dan keinginan bersetubuh berkurang, manakala bagi wanita, alkohol berlebihan boleh mengakibatkan penurunan kecenderungan hamil dan masa yang lebih lama untuk hamil.

Terlalu banyak kafein (lebih daripada 500 mg / hari) juga boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan reproduktif wanita. Satu kajian mendapati bahawa wanita yang minum empat hingga tujuh cawan setiap hari meningkatkan hampir 80% kemungkinan kematian bayi ketika lahir.

3. Berhenti merokok

Lelaki yang merokok didapati mempunyai kualiti sperma dan kapasiti kesuburan yang kurang. Bagi wanita, merokok boleh merosakkan telur mereka dan mengganggu proses persenyawaan dan implantasi.

Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang merokok lebih sedikit rokok (0-10 setiap hari) mempunyai kadar kehamilan yang lebih tinggi (52.2%) daripada wanita yang merokok lebih banyak rokok (34.1%).

4. Ketahui waktu subur anda

Ambil perhatian kitaran haid anda dan “waktu subur” anda. Ovulasi biasanya berlaku pada hari ke-14 kitaran anda, dan waktu subur anda pada hari ovulasi dan empat hingga lima hari sebelum itu. Ini terpakai jika anda mempunyai kitaran tetap 21-35 hari.

Juga tentukan waktu subur anda dengan menggunakan kit prediktor ovulasi yang tersedia di farmasi, atau dengan mencatat perubahan harian dalam suhu badan bahagian sulit anda.

5. Gunakan pelincir yang sesuai

Pelincir berguna apabila anda melakukan hubungan seks biasa, tetapi pelincir yang tidak sesuai boleh memberi kesan kepada fungsi dan pergerakan sperma.

Semak sama ada pelincir mempunyai agen spermisida. Jangan gunakan pelincir berasaskan air komersial kerana mereka boleh menghalang pergerakan sperma. Sesetengah pelincir semulajadi juga tidak sesuai, seperti air liur dan minyak zaitun. Anda boleh mencari pelincir mesra sperma di farmasi.

6. Dapatkan ketenangan

Tekanan dan kemurungan juga boleh menyebabkan kemandulan. Tekanan boleh menjejaskan kualiti sperma pada lelaki dan mengurangkan peluang untuk hamil pada wanita. Tekanan juga boleh menyebabkan kitaran haid yang tidak teratur, dengan itu memberi kesan kepada kehamilan.

Bagaimana tekanan boleh menjejaskan kesuburan masih tidak jelas, namun kajian menunjukkan hubungan antara tekanan dan ketidaksuburan. Kawal stres anda melalui kaedah relaksasi atau dapatkan sokongan daripada profesional kesihatan mental.

Sumber: Star2

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker