Gaya HidupKerjaya

Jurukimpal Bawah Air Wanita Yang Pertama di Malaysia

Nur Izzati Athirah Mohammad Yusoff hanya berusia 21 tahun tetapi dia telah mencatatkan rekod dalam bidang kerjaya yang biasanya dikuasai oleh lelaki.

Seorang wanita “besi”, Nur Izzati adalah jurukimpal bawah air wanita pertama di negara ini.

Mengikut laman web kejuruteraan, kimpalan bawah air adalah antara pekerjaan paling berbahaya di dunia kerana ia melibatkan kerja dalam persekitaran yang dalam dan berisiko dengan penglihatan minimum.

Memetik laporan NST, antara tanggungjawab pengimpal bawah air ialah membaiki kapal, empangan, talian paip, pelantar minyak dan habitat sub-laut.

Pekerjaan ini mungkin kelihatan terlalu sukar bagi seorang wanita tetapi Nur Izzati telah membuktikan jantina bukan penghalang.

Image result for malaysia's first female underwater welder

Nur Izzati, atau dikenali sebagai Athirah dalam keluarganya, adalah yang kedua daripada empat adik-beradik. Dia dibesarkan di Kampung Kuala Sungai Rambutan, Rantau Panjang di daerah Selama, Perak.

Ketika kecil, Nur Izzati tidak suka bermain dengan anak patung dan lebih gemar bermain permainan lelaki. Semasa berada di sekolah rendah, cita-citanya adalah untuk menjadi seorang askar.

Impian Nur Izzati untuk menceburi kerjaya kimpalan bawah air bermula ketika dia seorang pelajar di Kolej Vokasional Taiping di Kamunting, Taiping, Perak. Dia adalah satu-satunya pelajar wanita yang mempelajari bidang kimpalan di sana pada tahun 2013.

“Saya tidak tahu tentang kimpalan ketika saya mendaftar untuk kursus ini. Saya hanya mahu mencuba sesuatu yang baru,” katanya.

“Apabila saya berada di tahun akhir pengajian, saya masih tidak pasti apa yang saya mahu lakukan selepas tamat belajar. Tetapi ia berubah selepas saya melawat Pusat Latihan Weldzone semasa lawatan lapangan.”

Terletak di Seri Manjung, Perak, Pusat Latihan Weldzone menawarkan kursus menyelam komersial serta kimpalan bawah air dan pemotongan bawah air.

Nur Izzati menamatkan kursus kimpalan bawah air di pusat itu setahun yang lalu. Selain menjadi pengimpal bawah air, dia adalah pembantu pengajar di pusat itu di mana semua muridnya adalah lelaki.

Image result for malaysia's first female underwater welder

Kerja kimpalan bawah air Nur Izzati yang terakhir adalah memasang jaring obor-obor di Teluk Rubiah di Manjung, Perak.

“Selain kemahiran, kimpalan bawah air memerlukan kekuatan dari segi fizikal dan mental kerana tugas itu sangat sukar dan berisiko. Semasa mendapat pekerjaan, anda perlu berjaga-jaga dengan persekitaran dan keselamatan anda.

“Tetapi kesukaran itu sebenarnya mendorong saya untuk memperbaiki diri saya. Ia telah mengajar saya bahawa saya boleh melakukan apa-apa sahaja jika saya percaya saya boleh. Jantina bukanlah satu masalah,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button