AntarabangsaIsu Semasa

Mengapa Ramai Terkorban Dalam Bencana Banjir di Jepun

Hujan lebat menyebabkan banjir dan tanah runtuh di barat Jepun, membunuh sekurang-kurangnya 200 orang dan memaksa berjuta-juta penduduk berpindah sementara berpuluh-puluh hilang dalam bencana cuaca terburuk negara dalam tempoh 36 tahun.

Jepun dikenali sebagai sebuah negara yang cekap dalam mengatasi bencana namun situasi kali ini melihatkan Jepun gagal mengawal amukan alam. Berikut adalah beberapa punca yang menyebabkan angka kematian yang tinggi dalam tragedi terbabit.

CUACA LUAR BIASA

Sisa-sisa Taufan Prapiroon memburukkan musim hujan yang disebabkan oleh udara panas dari Lautan Pasifik, iaitu corak yang sama seperti banjir di barat daya Jepun pada tahun lalu yang membunuh berpuluh-puluh orang.

Hujan lebat baru-baru ini tidak pernah berlaku sebelum ini dan pakar bencana berkata hujan lebat menjadi lebih kerap disebabkan oleh pemanasan global.

“Kerajaan baru mula sedar bahawa langkah untuk mengurangkan kesan pemanasan global perlu dilakukan,” kata Takashi Okuma, profesor emeritus di Niigata University yang mengkaji bencana.

KAWASAN BERISIKO

Image result for japan flood

Majlis Perbandaran di Jepun sejak tahun 2001 telah diarahkan untuk mencipta dan mempublikasikan “peta bahaya” yang menunjukkan kawasan berisiko banjir dan tanah runtuh. Menjelang 2013, 95 peratus daripada perbandaran telah menghasilkan peta bahaya banjir dan 81 peratus untuk tanah runtuh, menurut kementerian tanah.

Walau bagaimanapun, pakar mengatakan banyak rumah di Jepun dibina di kawasan yang berisiko sebelum arahan mengeluarkan peta bahaya pada tahun 2001 dikeluarkan. Walaupun pesanan dan nasihat untuk berpindah telah dikeluarkan, beberapa penduduk telah mengabaikan amaran kerana mereka tidak tahu ke mana untuk pergi atau bagaimana untuk mendapatkan bantuan keselamatan.

PERSEDIAAN GEMPA SAHAJA

Jepun, salah satu tempat yang paling aktif secara seismik di dunia, telah melakukan persediaan dan peraturan gempa bumi untuk membuat bangunan tahan gempa, tetapi kurang melaksanakan persediaan untuk menghadapi bencana banjir, kata Okuma dari Niigata University.

Selepas beberapa bencana banjir kecil terjadi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Kementerian Tanah, Infrastruktur, Pengangkutan dan Pelancongan telah merangka rancangan untuk meningkatkan persediaan menghadapi banjir dan rancangan pemindahan.

PENGGUNAAN TANAH

Kerajaan memantau keadaan cuaca dan mengeluarkan amaran awal, tetapi negara Jepun masih terdedah kepada bencana kerana kebanyakan negeri di luar bandar-bandar utama adalah kawasan pergunungan dan pembinaan berlaku di hampir setiap tanah yang boleh digunakan.

Dasar pembalakan selepas Perang Dunia Kedua menyaksikan banyak gunung yang digondolkan dan ditanam semula dengan pokok-pokok yang mempunyai akar yang kurang dapat mengawal aliran air. Itu telah menyumbang kepada bahaya tanah runtuh, yang menyumbang banyak kematian dalam bencana terbaru ini.

Sumber: Reuters

Show More

Related Articles

Back to top button