Gaya HidupMakan & Minum

Tiga Jenis Durian Jadi Permintaan Ramai

Tiga jenis durian iaitu Black Thorn, Green Skin dan Musang King, kekal menjadi kegemaran ramai sepanjang musim durian ini.

Lawatan The Star ke beberapa buah kebun menunjukkan bahawa sementara kebanyakan penduduk tempatan memilih Green Skin, pelancong asing masih menggemari durian Musang King.

Black Thorn, yang menghasilkan bekalan rendah buat musim ini, mendapat permintaan tinggi walaupun dijual antara RM50 dan RM100 sekilo.

Pemilik Durian Rumah Batu Balik Pulau, Tan Hock Hoe, 41, berkata Green Skin adalah jenis yang paling murah di antara ketiga-tiga durian dengan harga dijual dari RM30 sekilo.

“Terdapat hasil yang tinggi dari tanaman Musang King kerana kebun tersebut mula menanamnya empat hingga lima tahun lalu.

“Pada masa ini, ia dijual pada harga RM40 hingga RM70 sekilo di pasaran. Saya boleh melihat permintaan Musang King akan berkurangan tidak lama lagi.

“Bagaimanapun, Black Thorn agak terhad dalam bekalan untuk masa ini tetapi sedang menerima permintaan tinggi. Ramai suka rasa pahit manis durian itu,” kata pemilik kebun tersebut.

Jurucakap untuk Lim Brothers Orchard, Tham Siew Kean, 58, juga bersetuju bahawa lebih ramai orang meminta durian Black Thorn.

Walau bagaimanapun, menurutnya, pelanggan dari China dan Hong Kong masih mahu Musang King.

Dengan majoriti daripada pelanggannya datang dari China, Tham berkata durian di Balik Pulau tidak semurah jika dibandingkan dengan penjual lain di kawasan yang sama tetapi ramai yakin dengan kualiti durian di kedainya.

Durian Rumah Batu Balik Pulau di Sungai Pinang terbukti menjadi pilihan ramai apabila terdapat para pelancong yang datang seawal 10.30 pagi.

Show More

Related Articles

Back to top button