MalaysiaPolitik

Pilihan Raya PKR Bakal Praktikkan Sistem E-Undi

Pilihanraya Parti Keadilan Rakyat (PKR) kali ini akan menghapuskan penggunaan kertas undi dan ahli akan memilih pemimpin mereka menggunakan sistem e-undi.

Datuk Saifuddin Nasution Ismail, Setiausaha Agung PKR berkata ini akan melancarkan dan mempercepatkan proses pengundian yang melibatkan lebih daripada 800,000 ahli parti seluruh negara.

Beliau berkata bahawa sistem e-undi sedang menjalani ujian untuk menghilangkan dan menghapuskan sebarang “bug” sebelum pilihan raya parti antara Ogos dan September depan.

“Dalam dua pilihan raya yang lalu, kami menggunakan proses pengundian kertas. Kali ini tidak ada lagi kertas dan kami akan mengundi dalam talian.

“Anggota parti perlu hadir di pusat pengundian dan mengemukakan kad pengenalan mereka untuk mengesahkan keanggotaan mereka,” katanya kepada Bernama sambil menambah bahawa anggota akan diberikan peralatan di mana mereka boleh mengundi calon pilihan mereka.

Saifuddin juga berkata dengan sistem e-undi, proses pengiraan manual akan dihapuskan kerana segala-galanya akan dilakukan oleh sistem. Keputusan penuh akan diumumkan oleh jawatankuasa pemilihan PKR setelah proses selesai.

 

Saifuddin yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, berkata PKR merancang untuk melaksanakan proses pengundian mengikut zon dan persediaan sedang dibuat supaya ia berjalan dengan lancar.

Beliau juga menyatakan bahawa PKR adalah satu-satunya parti politik yang memberi setiap ahli hak untuk memilih pemimpin mereka.

Image result for Datuk Saifuddin Nasution Ismail

“PKR mengalu-alukan lebih 300,000 ahli baru dari 9 hingga 26 Jun, dan kini kami mempunyai lebih daripada 800,000 ahli dan semuanya akan mengundi.

“Saya harap mereka akan menunjukkan disiplin semasa pilihan raya kerana PKR kini menjadi parti pemerintah,” katanya.

Sementara itu, Saifuddin menafikan tuduhan di media sosial bahawa yuran berjumlah puluhan ribu ringgit akan dikenakan ke atas calon yang ingin bertanding.

Beliau mengakui bahawa terdapat cadangan untuk mengenakan yuran kepada calon untuk membiayai dan menampung kos pemilihan, tetapi jumlah itu belum ditentukan.

“Ia hanya satu cadangan dan masih di peringkat perbincangan dan saya memberi jaminan bahawa bayaran yang dikenakan akan munasabah terutamanya untuk calon di peringkat cawangan,” katanya sambil menambah bahawa pekeliling akan dikeluarkan mengenai perkara itu tidak lama lagi.

Khabar angin dalam talian mendakwa bahawa calon jawatan presiden perlu membayar RM25,000; timbalan presiden (RM20,000); naib presiden (RM10,000) dan ahli majlis kepimpinan pusat (RM5,000).

Mesej itu juga mendakwa bahawa calon peringkat sayap perlu membayar RM10,000; timbalan ketua (RM7,000); naib timbalan (RM5,000) dan ahli majlis kepimpinan (RM3,000) manakala di peringkat cawangan akan dikenakan bayaran antara RM200 hingga RM500.

Show More

Related Articles

Back to top button