Isu SemasaMalaysiaPolitik

Kerajaan Bakal Gubal Akta Pembiayaan Dana Politik

Undang-undang mengenai pembiayaan dana politik yang tidak memberikan keuntungan peribadi kepada penderma akan digubal dalam usaha membendung rasuah, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata hal ini kerana amalan semasa di Malaysia telah menyebabkan sumbangan politik membuka jalan untuk rasuah.

“Ahli dan penyokong akan memberi dana tetapi apabila mereka diberikan hak untuk memberi wang kepada parti politik, mereka akan memberikan wang itu dengan harapan untuk mendapat balasan jika parti politik itu menang,” katanya.

Kerajaan Pakatan Harapan akan mengkaji sistem pembiayaan politik di negara lain untuk mencari amalan terbaik dalam pelaksanaan undang-undang.

“Di sesetengah negara seperti di Jerman, kerajaan menyediakan dana kepada parti politik. Kita akan mengkaji sama ada amalan itu boleh dilaksanakan di Malaysia,” jelas beliau lagi.

Memetik laporan Malay Mail, di Jerman, parti politik mengumpul dana menerusi gabungan bayaran keahlian, sumbangan daripada individu atau syarikat, dan subsidi tahunan oleh kerajaan menggunakan wang pembayar cukai.

Bulan lalu, ahli parlimen Jerman mengundi untuk meningkatkan pembiayaan pembayar cukai tahunan untuk parti politik sebanyak € 25 juta (RM118.76 juta) untuk setiap tahun, meningkatkan jumlah had tahunan kerajaan untuk parti politik kepada € 190 juta (RM902.56 juta).

Parti politik di Jerman dikehendaki menyerahkan penyata kewangan tahunan kepada badan perundangan yang akan diterbitkan dan disediakan untuk pengawasan orang ramai. Penyata kewangan tersebut akan mengandungi maklumat mengenai sumber dan penggunaan dana pihak ketiga, serta aset dan tanggungannya.

Tetapi Dr Mahathir berkata Putrajaya tidak akan mengamalkan sistem Amerika Syarikat di mana pelobi dibiayai, dengan tujuan termasuk memujuk dan mempengaruhi penggubal undang-undang untuk meluluskan undang-undang yang menyokong pembiaya.

“Tetapi, sebaliknya, kita melihat Amerika Syarikat mempunyai sistem pelobi dan mereka dibayar untuk mempengaruhi kerajaan untuk melakukan perkara-perkara tertentu untuk rakyat, yang membayar wang itu. Itu, kepada kita, adalah rasuah. Kita tidak akan membenarkannya di Malaysia, “katanya.

Dr Mahathir, yang juga pengerusi Pakatan Harapan, berkata pembiayaan dana politik perlu bagi parti politik, terutamanya semasa pilihan raya kerana banyak wang diperlukan.

Bagaimanapun, katanya, agak sukar untuk menentukan sama ada sumbangan politik adalah rasuah atau tidak.

Pada tahun lepas, kerangka awal Akta Sumbangan dan Perbelanjaan Politik (PDEA) telah dibentuk di bawah seliaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Paul Low Seng Kuan. Bagaimanapun, akta tersebut tidak dibentangkan sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 lepas.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker