Bisnes & Ekonomi

Ananda Krishnan Bakal Gabungkan Maxis-Astro?

T. Ananda Krishnan, pemegang saham tunggal terbesar di Maxis Bhd dan Astro Malaysia Holdings Bhd, dipercayai merancang perbincangan korporat yang melibatkan kedua-dua entiti tersebut untuk mengukuhkan kedudukan mereka dalam perubahan teknologi dan landskap media.

Ahli perniagaan yang mengawal syarikat-syarikat itu melalui syarikat swasta Usaha Tegas Sdn Bhd, telah melihat cara menggabungkan kumpulan telekomunikasi dan perniagaan media selaras dengan peningkatan persaingan.

“Trend global adalah penyatuan antara syarikat-syarikat yang menyediakan sambungan kepada pengguna dan penyedia kandungan. Ia berlaku di mana-mana dan Usaha Tegas berada dalam kedudukan terbaik untuk memanfaatkannya,” kata seorang sumber.

Ananda, yang cenderung untuk melihat sesuatu trend terutama dalam bidang teknologi, melihat peningkatan persaingan untuk Astro dan Maxis.

 “Bagi Astro, ia menghadapi persaingan dari pelbagai bidang. Satelit haram sedang dipasang untuk menerokai perkhidmatan operator TV berbayar lain yang terletak di negara lain. Astro juga menghadapi persaingan daripada penyedia perkhidmatan over-the-top (OTT) yang menawarkan kandungan khusus pada kadar yang lebih rendah,” kata sumber itu.

Antara OTT ialah Netflix, yang memaparkan sebahagian besar filem barat dan turut menumpukan kandungan oriental dari Korea Selatan ke Thailand.

Seorang penganalisis berkata dia tidak akan terkejut jika Ananda menggunakan Maxis untuk mengambil alih Astro.

“Ia serupa di Amerika Syarikat di mana syarikat telekomunikasi tradisional membeli syarikat hiburan. Latihan korporat antara syarikat telekomunikasi dan hiburan telah mendapat kelulusan dari sistem undang-undang AS,” kata seorang penganalisis.

Harga saham Astro telah menurun akibat pendapatan yang lebih rendah dan ia kehilangan kedudukannya sebagai penyiar tunggal dalam Piala Dunia. Selepas 9 Mei, kerajaan baru memulakan pengumpulan dana untuk menyiarkan beberapa pertandingan daripada saluran percuma RTM.

Kerajaan telah menyatakan hasratnya untuk mengakhiri monopoli, sesuatu yang dijangka tidak akan menjejaskan Astro kerana perlindungan selama 10 tahun menjadi satu-satunya TV satelit berbayar sudah pun berakhir.

Menurut The Star, Ananda adalah pemegang saham tunggal terbesar di Astro dengan 40%. Beliau mempunyai 62.42% dalam Maxis, penyedia perkhidmatan telekomunikasi mudah alih terkemuka di negara ini.

Astro mempunyai permodalan pasaran sebanyak RM8.34 bilion manakala Maxis mengatasinya dengan nilai RM44.16 bilion.

Ahli perniagaan itu dikenali untuk memulakan penggabungan korporat yang mengejutkan pasaran. Pada tahun 2007, beliau mengambil alih Maxis Communications Bhd, sebuah syarikat yang mempunyai operasi domestik dan antarabangsa dan hanya menyenaraikan semula operasi Malaysia kurang dari tiga tahun kemudian.

Show More

Related Articles

Back to top button