Isu SemasaTempatan

Penerimaan Masyarakat Terhadap Perkahwinan Kanak-Kanak

Dianggarkan 12 juta gadis berkahwin setiap tahun sebelum mereka mencapai usia 18 tahun. Ini bermakna lebih daripada 32,000 gadis bawah umur berkahwin dalam masa sehari atau hampir 23 perempuan setiap minit.

Menurut piawaian antarabangsa, perkahwinan kanak-kanak ditakrifkan sebagai mana-mana perkahwinan yang dilakukan di bawah umur 18 tahun.

Di Malaysia, masih sah untuk kanak-kanak di bawah usia 18 tahun untuk berkahwin di bawah undang-undang Islam dan sivil.

Walaupun di bawah undang-undang sivil orang bukan Islam hanya boleh berkahwin dari usia 18 tahun, gadis bukan Islam boleh berkahwin pada usia 16 tahun, dengan syarat mereka mendapatkan izin Ketua Menteri atau Menteri Besar.

Bagi penganut Islam pula, umur minimum perkahwinan adalah 16 untuk perempuan dan 18 untuk lelaki, tetapi pengecualian boleh dibuat untuk perempuan atau lelaki untuk berkahwin pada usia yang lebih muda selagi mereka memperoleh persetujuan mahkamah Syariah.

Di Malaysia, perkahwinan kanak-kanak masih berleluasa, menurut pertubuhan masyarakat sivil. Berdasarkan 2000 data Banci Malaysia, terdapat 6,800 kanak-kanak perempuan dan 4,600 kanak-kanak lelaki di bawah umur 15 tahun yang telah berkahwin.

Baru-baru ini, Jabatan Kehakiman Syariah mendedahkan bahawa sejumlah 10,240 perkahwinan kanak-kanak Islam telah direkodkan dari tahun 2005 hingga 2015. Ini menerangkan kepada purata 1,024 kanak-kanak Islam yang berkahwin setiap tahun.

Bagi orang bukan Islam, Jabatan Pendaftaran Negara mendedahkan bahawa sejumlah 2,104 gadis telah berkahwin pada usia 16 tahun dalam tempoh lima tahun dari 2011 hingga September 2015. Berdasarkan data tersebut, ini bermakna sekitar 420 gadis bukan Islam di bawah umur 18 tahun berkahwin setiap tahun.

Dalam satu tinjauan Unicef ​​yang dijalankan pada bulan Mei, agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mendapati bahawa 70% responden merasakan perkahwinan kanak-kanak tidak dapat diterima, sementara 17% responden “tidak pasti” dan 12% berpendapat perkahwinan kanak-kanak boleh diterima.

Dalam laporan baru-baru ini, Perkahwinan Kanak-Kanak: Hubungannya dengan Agama, Kebudayaan dan Patriarki, Sisters In Islam (SIS) dan Pusat Sumber dan Penyelidikan Sumber Daya Wanita dan Asia Pasifik (ARROW) menekankan bahawa faktor utama di sebalik kes perkahwinan kanak-kanak adalah kerana konservatisme agama, kepercayaan patriarki dan sebab-sebab kelakuan seksual.

Bagaimanapun, pengurus komunikasi SIS, Majidah Hashim berkata, “Perkahwinan kanak-kanak tidak boleh digunakan sebagai alat untuk menyelesaikan masalah sosial seperti seks sebelum berkahwin dan kehamilan luar nikah.

“Organisasi masyarakat sivil telah melakukan kajian dan penyelidikan yang menunjukkan perkahwinan kanak-kanak akan membawa masalah sosial yang lebih besar kerana wanita muda dan anak-anak mereka akan hidup dalam kemiskinan setelah banyak perkawinan muda ini tidak berkekalan.” – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button