AutomotifGaya Hidup

Motosikal Elektrik Harley-Davidson Akan Datang

Baru-baru ini, Harley-Davidson Inc mengumumkan akan menghasilkan motosikal elektrik selepas empat tahun melancarkan projek “LiveWire”, prototaip motosikal elektrik milik syarikat yang beroperasi di Milwaukee itu.

“Anda telah mendengar tentang Project LiveWire. Ia aalah satu projek aktif yang kami sedang siapkan untuk dibawa ke pasaran dalam tempoh 18 bulan,” kata Matt Levatich, presiden dan ketua pegawai eksekutif Harley-Davidson.

Jika ia seperti “LiveWire”, motosikal elektrik baru yang belum dinamakan itu, akan mempunyai jarak kira-kira 80km dan boleh bergerak dari 0 hingga 100kph dalam masa empat saat.

Sebagai perbandingan, SR Zero mencecah 100kph dalam 3.3 saat, dan pelumba Mission R mempunyai kelajuan tertinggi lebih daripada 240kph, dengan masa pelepasan sub-tiga saat. Motosikal Ducati Monster 1200 standard boleh mencecah 100kph dalam masa kurang dari tiga saat.

LiveWire merupakan protoip motosikal elektrik pertama sebelum pengeluaran model baru yang belum dinamakan

Keputusan itu datang pada masa pasaran motosikal elektrik masih kecil tetapi berkembang. Dalam laporan 2016, firma penyelidikan pasaran TechNavio menjangkakan pertumbuhan 45 peratus dalam industri motosikal elektrik menjelang 2020.

Ini berbeza dengan kemerosotan dalam permintaan motosikal AS, dengan jualan runcit industri turun 6.5 peratus pada suku keempat tahun lepas; Jualan Harley turun 11 peratus pada suku keempat dan 8.5 peratus bagi tahun ini.

Ketua Pegawai Kewangan Harley-Davidson John Olin berkata syarikat itu akan membelanjakan AS $ 25 juta hingga AS $ 50 juta (RM97.4 juta hingga RM194.8 juta) setahun dalam beberapa tahun akan datang mengenai teknologi motosikal elektrik. Matlamatnya adalah untuk menjadi perintis dalam pasaran motosikal elektrik dunia.

Pegawai-pegawai eksekutif Harley-Davidson akan memasarkan versi pengeluaran motosikal elektrik itu kepada spektrum pembeli yang luas, berdasarkan rencana penyelidikan daripada 12,000 orang yang menunggang LiveWire.

“Permintaan meluas produk itu adalah aspek paling mengagumkan dalam inisiatif ini. Ia memberi kami keyakinan bahawa motosikal elektrik mempunyai daya tarikan yang luas. Motosikal elektrik akan menjadi seperti motosikal biasa Harley-Davidson,” kata Levatich. – Bloomberg

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker