Isu SemasaTeknologi

Rakyat Uganda Dikenakan Cukai Media Sosial

Pengenalan cukai untuk media sosial telah berkuatkuasa di Uganda dan tindakan itu mengecewakan ramai penduduk yang melihat ianya sebagai langkah menyekat kebebasan bersuara.

Cukai ke atas pengguna laman web seperti Facebook pertama kali dicadangkan oleh pemimpin Yoweri Museveni, yang mengatakan gosip dalam talian menggesa menteri kewangan untuk mendapatkan wang “bagi menanggung akibatnya.”

Sebagai tambahan kepada yuran data yang biasa, pengguna media sosial kini perlu membayar levi harian sebanyak US $ 0.50 (RM2) untuk mengakses semua laman web media sosial.

Penyedia perkhidmatan, termasuk syarikat telekomunikasi serantau, MTN berkata dalam satu kenyataan bahawa bermula 1 Julai, levi akan dikenakan ke atas “Perkhidmatan Over The Top,” termasuk akses ke laman web seperti Instagram, Twitter dan LinkedIn. Cukai akan ditolak oleh pembekal perkhidmatan yang kemudian akan membayar kepada perkhidmatan hasil kerajaan.

Amnesty International menggesa pihak berkuasa Uganda untuk membatalkan cukai terbabit dan melihatnya sebagai “percubaan yang jelas untuk melemahkan hak kebebasan bersuara” di negara Afrika Timur itu.

“Dengan membuat orang membayar untuk menggunakan platform ini, cukai ini akan menjadikan saluran komunikasi ini tidak dapat diakses oleh golongan berpendapatan rendah, merompak kebebasan bersuara dan memberi kesan kepada hak asasi manusia yang lain,” kata wakil kumpulan, Joan Nyanyuki dalam satu kenyataan.

Dari levi media sosial kerajaan berharap dapat mengumpul kira-kira US $ 100 juta (RM400 juta) dalam tahun kewangan semasa. Dalam 41 juta orang di Uganda, kira-kira 17 juta orang adalah pengguna internet aktif.

Ini bukan kali pertama kerajaan Uganda telah mengambil tindakan secara meluas dilihat sebagai membendung penggunaan media sosial di negaranya.

Pada bulan Februari 2016, ketika pilihan raya negara itu, para pegawai menghalang akses ke Facebook dan Twitter, memetik ancaman keselamatan yang tidak ditentukan. Pilihan raya itu dimenangi oleh Museveni yang kemudian dituduh melakukan penipuan.

Museveni, yang mengambil alih kuasa pada 1981 dan menjadi sekutu AS atas keselamatan serantau, boleh memerintah hampir lima dekad selepas penggubal undang-undang tahun lalu meluluskan rang undang-undang menghapuskan had umur pada jawatan presiden.

Mengikut undang-undang, Museveni yang berusia 73 tahun, tidak akan layak untuk bertanding jawatan presiden yang menghalang umur 75 tahun ke atas daripada memegang jawatan presiden.

“Kebanyakan rakyat Uganda telah tidak peduli terhadap masalah rejim Museveni tetapi kini setelah dikenakan cukai, mereka mungkin bangkit dan mula bertanya bagaimana cukai mereka dibelanjakan,” kata Gerald Bareebe, seorang penyelidik akademik yang kerap menggunakan media sosial.

“Dan saya fikir jika rakyat mengetahui bagaimana wang mereka dibazirkan melalui rasuah, mereka akan memberi tekanan kepada rejim untuk berubah.” – The Star

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close