Hiburan

5 Sumbangan Artis K-Pop Dalam Menjalinkan Diplomasi

K-pop telah menjadi lebih daripada sekadar genre muzik dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ia telah menjadi sebahagian daripada perundangan negara dan sering digunakan sebagai alat bantuan untuk menjalinkan diplomasi dalam kalangan pemimpin dunia.

Berikut adalah lima contoh utama di mana bintang K-pop menjadi orang tengah dalam peristiwa diplomatik.

1. Presiden Moon menghadiahkan album EXO kepada anak pemimpin Indonesia

Image result for President Moon gifts autographed EXO album to Indonesian first daughterHadiah perkahwinan Presiden Moon untuk anak perempuan pemimpin Indonesia yang baru berkahwin adalah salinan album EXO dan mesej video dari Minho dari kumpulan SHINee.

Anak gadis Presiden Indonesia, Joko Widodo adalah peminat K-pop yang telah dilihat di beberapa konsert K-pop sejak tahun 2013.

2. EXO dan Song Hye-kyo mengiringi Presiden Moon dalam lawatan pertama ke China

Related imagePresiden Moon membawa tetamu istimewa ketika lawatan negara pertama ke China pada November lepas: EXO dan pelakon Song Hye-kyo, yang kedua-duanya mempunyai pangkalan peminat yang kukuh di China.

Presiden Korea Selatan menyatakan pada majlis perasmian Perkongsian Ekonomi dan Perdagangan Korea-China bahawa negaranya berusaha untuk menjadi rakan China dengan memperluas pertukaran budaya.

3. Ivanka Trump bertemu dengan EXO dan CL

Anak perempuan kepada penasihat White House itu dilaporkan meminati muzik K-pop. Apabila Ivanka Trump membuat kunjungan pertama ke Korea Selatan untuk upacara penutupan Olimpik PyeongChang pada bulan Februari, beliau berhubung dengan Presiden Moon melalui K-pop.

Selepas majlis penutup, Ivanka bertemu dengan EXO dan berkata, “Anak-anak saya adalah peminat anda, saya tidak percaya saya bertemu dengan anda.” EXO kemudian memberi hadiah untuk tiga anaknya dan jemputan untuk ke konsert mereka di AS.

4. Minho SHINee menyertai Melania Trump untuk acara Olimpik

Wanita pertama Amerika Syarikat, Melania Trump menjadi kegemaran internet semasa lawatan dua hari ke Korea Selatan November lalu, apabila videonya berdiri di samping Minho dari kumpulan SHINee, tersebar luas di media sosial.

Minho bersama Melania Trump hadir ke acara “Girls Play 2” yang diadakan di kediaman duta besar Amerika Syarikat, sebuah kempen menjelajah Olimpik yang mempromosikan penyertaan wanita dalam sukan. Dalam video itu, wanita pertama AS itu dilihat tersenyum pada reaksi teruja gadis sekolah kepada Minho.

5. Delegasi K-pop membuat persembahan di Korea Utara

Peristiwa ini dilihat sebagai sumbangan terbesar muzik K-pop dalam menjalinkan diplomasi. Pada bulan Mac, pemuzik Korea Selatan yang dipilih, termasuk Red Velvet dan penyanyi Girls Generation, Seohyun, terbang ke Pyongyang untuk membuat persembahan.

Red Velvet mempersembahkan dua lagu mereka, “Bad Boy” dan “Red Flavor,” di hadapan ramai orang berprofil tinggi Korea Utara, termasuk Presiden Kim Jong-un.

Pemimpin Korea Utara itu dilaporkan berkata bahawa beliau terhibur dan memanggil persembahan itu sebagai hadiah yang baik untuk penduduk Pyongyang. – Asia One

Show More

Related Articles

Back to top button