Isu SemasaTempatan

Tasik Chini Perlu Segera Diselamatkan

Tasik Chini adalah contoh terkini tentang keperluan mengimbangi usaha mengejar pembangunan sosio-ekonomi dengan penjagaan alam sekitar.

Sembilan tahun yang lalu, Unesco menganugerahkan status Rizab Biosfera Dunia di Tasik Chini, di daerah Pekan, Pahang, yang menggariskan kepelbagaian biodiversiti tasik berkenaan.

Tasik Chini menjadi tapak pertama di negara ini yang diberi pengiktirafan antarabangsa yang berprestij di bawah Program Manusia dan Biosfera Unesco. Tempat lain ialah Crocker Range di Sabah, yang menerima status yang sama pada tahun 2014.

Biosfera adalah kawasan tanah, air dan atmosfera di mana organisma hidup dan hasil aktiviti mereka mewujudkan satu ekosistem tunggal. Hingga 2016, terdapat 669 rizab biosfera di 120 buah negara seluruh dunia.

Tasik Chini terbentuk dari serangkaian 12 saluran air yang bersambung yang meliputi lebih 200 hektar, dikelilingi oleh 700 hektar hutan paya bakau dan paya air tawar.

Image result for tasik chini

Biasanya antara Ogos dan September, tasik itu berubah menjadi taman terapung dengan beribu-ribu bunga teratai putih dan merah jambu yang meliputi permukaannya. Tumbuhan teratai ikonik ini (Nelumbo nucifera) dan aktiviti memancing adalah tarikan pelancongan utama.

Tasik ini dikurniakan kepelbagaian flora dan fauna yang kaya dengan 87 spesies ikan air tawar, 189 spesies burung, 51 spesies hutan rendah, 15 spesies hutan paya air tawar dan 25 tumbuhan akuatik.

Kira-kira 800 Orang Asli dari suku Jakun dan juga Semai, tinggal di sepanjang tebing tasik dan mereka bergantung kepada tasik untuk kehidupan dan bekalan air.

Bagi Tasik Chini, pengiktirafan Unesco sudah cukup istimewa. Tetapi tasik ini juga terkenal dengan sejarahnya sendiri. Antara mitos terkenal dan legenda Orang Asli, tasik ini adalah rumah naga, Naga Seri Gumum. Juga, bandar Khmer kuno dikatakan tenggelam di dasar tasik.

Kedua-dua keistimewaan itu sendiri adalah sebahagian daripada “faktor wow” yang menjadikan tasik legenda ini tarikan utama bagi pelancong tempatan dan asing. Dan Tasik Chini adalah contoh kejayaan Malaysia dalam mengimbangi pembangunan dan alam sekitar.

Malangnya, laporan baru-baru ini menunjukkan tasik itu dalam bahaya untuk menjadi “tasik mati” akibat pencemaran dari pembalakan berleluasa, perlombongan bijih besi dan aktiviti pertanian dari skim FELDA sekitarnya. Kegiatan seperti di sekitar tasik itu akhirnya menyebabkan biosfera musnah.

Ini sememangnya membingungkan kerana status Rizab Biosfera UNESCO Tasik Chini akan ditinjau semula pada tahun depan, dan ia akan memalukan jika kita kehilangan pengiktirafan antarabangsa ini.

pahang

Usaha bersepadu diperlukan untuk memeriksa aktiviti berbahaya untuk memelihara Tasik Chini. Beberapa institusi dan agensi seperti Universiti Kebangsaan Malaysia, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia, Jabatan Perhutanan, Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Kos Timur dan jabatan-jabatan Negeri Pahang yang berkaitan, perlu bekerja keras untuk mencari jalan penyelesaian jangka panjang untuk memastikan tasik ini hidup.

Terdapat cadangan pada masa lalu untuk menubuhkan sebuah badan yang akan bertanggungjawab menguruskan Tasik Chini. Dengan atau tanpa badan sedemikian, mengekalkan status rizab biosfera tasik adalah penting bagi kedudukan tinggi negara yang berterusan di mata dunia. – NST

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close