Gaya Hidup

Anda Sering Sakit? Tanam Pokok Ini Di Dalam Rumah

Aktiviti rumah tangga seperti memasak, membasuh dan mandi meningkatkan tahap kelembapan dalaman. Aktiviti-aktiviti ini menjana kelembapan yang mengakibatkan kulat tumbuh dan menyebabkan masalah kesihatan seperti bersin dan alergi kulit.

Salah satu cara untuk menurunkan kelembapan dan menjadikan ruang hidup kita lebih selesa adalah dengan menanam tumbuhan hijau.

Selain menambah keindahan di dalam rumah, tumbuh-tumbuhan dapat membantu menyerap kelembapan dari atmosfera melalui daun mereka, dan membersihkan udara.

Kebanyakan tumbuhan tropika memerlukan kelembapan untuk hidup. Di samping itu, mereka dapat bertahan di dalam bangunan dalam jangka masa yang lama selagi mereka diberi jumlah air yang mencukupi.

POKOK TILLANDSIA

Related imageTempat terbaik untuk tillandsia (Tillandsia ionantha) adalah di dapur. Tillandsia adalah epifitik semulajadi. Dalam habitat semulajadi mereka sendiri iaitu dalam hutan lembap, mereka tidak tumbuh di atas tanah tetapi hidup tinggi di atas pokok. Oleh itu, mereka dikenali sebagai tumbuhan udara.

Berasal dari Amerika, terdapat kira-kira 650 spesies tillandsia dan mereka semua tergolong dalam keluarga nanas Bromeliaceae. Sesetengah tillandsia popular lain termasuk lumut Sepanyol (T. usneoides) dan quill merah jambu (T. cyanea).

Pokok tillandsia ditanam di dalam mangkuk atau bekas yang dalam. Adalah penting untuk memberikan peredaran udara yang baik dan semasa hari-hari yang cerah anda perlu menyiramnya. Semburkan tillandsia dengan baja cecair untuk orkid atau tumbuhan rumah bagi menggalakkan pengeluaran anak-anak baru.

POKOK MERAK

Related imagePokok Merak (Calathea makoyana) adalah spesies dari keluarga Marantaceae. Tumbuhan ini memerlukan kelembapan yang tinggi, suhu panas dan cahaya yang rendah untuk hidup. Keadaan ini adalah suhu biasa yang ditawarkan oleh bilik mandi anda.

Daun-daun bujurnya yang berwarna hijau akan menenggelamkan bunganya. Permukaan atas daun ditandai dengan warna hijau gelap tetapi merah jambu-maroon di bahagian bawah.

Tumbuhan yang berasal dari Brazil timur ini adalah malar hijau dan mampu tumbuh tegak hingga 45cm. Bajakan pokok secara tetap dengan baja yang tinggi nitrogen dan siram dengan kerap.

ORKID KUPU-KUPU

Related imageSesuai untuk mengurangkan kelembapan di ruang tamu, bilik tidur dan ruang makan serta bilik mandi, phalaenopsis atau orkid kupu-kupu adalah tumbuhan epifitik yang berasal dari kawasan tropika.

Oleh itu, spesies ini sukakan kelembapan. Bunga berwarna-warni mereka menambah keceriaan kepada ruang dan mereka datang dengan pelbagai warna.

Terdapat kira-kira 60 spesies orkid dan jenis kupu-kupu ini hanya membentuk sebahagian kecil daripada keluarga orkid besar, Orchidaceae. Kebanyakan orkid kupu-kupu di pasaran adalah kacukan.

Simpan kelembapan sederhana pada setiap masa dengan menyiram hanya apabila permukaan menjadi kering. Pastikan medium tidak pernah basah atau kering sepenuhnya. Jika bilik mandi tidak cukup terang, anda boleh mengalihkan orkid ke bilik yang lebih cerah.- NST

Show More

Related Articles

Back to top button