AntarabangsaIsu Semasa

India Negara Paling Bahaya Untuk Wanita

Menurut tinjauan terbaru oleh pakar global, India adalah negara yang paling berbahaya bagi wanita kerana berisiko tinggi terhadap keganasan seksual dan dipaksa menjadi pekerja buruh.

Perang pula menyebabkan Afghanistan dan Syria menduduki tempat kedua dan ketiga dalam kajian Thomson Reuters Foundation oleh 550 orang pakar mengenai isu-isu wanita, diikuti oleh Somalia dan Arab Saudi.

Satu-satunya negara Barat dalam 10 teratas ialah Amerika Syarikat, yang menduduki tempat ketiga apabila responden ditanya di mana wanita paling berisiko terhadap keganasan seksual, gangguan dan seks paksaan.

Tinjauan itu adalah susulan tinjauan yang pernah dijalankan pada tahun 2011 yang mendapati Afghanistan, Republik Demokratik Congo, Pakistan, India, dan Somalia sebagai negara yang paling berbahaya bagi wanita.

Pakar berkata India berada di atas senarai kerana kekurangan tindakan untuk menangani bahaya yang dihadapi oleh wanita, selepas lebih daripada lima tahun kes rogol dan pembunuhan seorang pelajar di sebuah bas di Delhi menjadi tajuk hangat berita.

“India telah menunjukkan sikap tidak menghormati wanita … rogol, perkahwinan bawah umur, serangan seksual dan pembunuhan bayi perempuanĀ  masih berleluasa,” kata Manjunath Gangadhara, seorang pegawai di kerajaan negeri Karnataka.

Data kerajaan menunjukkan kes jenayah yang dilaporkan terhadap wanita meningkat sebanyak 83 peratus antara 2007 dan 2016, apabila terdapat empat kes rogol dilaporkan setiap jam.

 

Responden diminta memilih lima daripada 193 negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang dianggap paling berbahaya bagi wanita dan negara mana yang paling buruk dari segi penjagaan kesihatan, sumber ekonomi, amalan budaya atau tradisional, keganasan dan gangguan seksual, keganasan bukan seksual dan pemerdagangan manusia .

Responden juga menilai negara India yang paling berbahaya bagi wanita dari segi pemerdagangan manusia, termasuk perhambaan seks dan perhambaan domestik, dan untuk amalan adat seperti perkahwinan paksa dan pembunuhan bayi perempuan.

Menurut NST, Kementerian Pembangunan Wanita dan Kanak-kanak India enggan memberi komen mengenai hasil kajian.

Related image

Afghanistan terburuk dalam empat daripada tujuh soalan, dengan kebimbangan mengenai penjagaan kesihatan dan keganasan yang berkaitan dengan konflik.

Kimberly Otis, pengarah kemajuan di Women for Afghan Women, berkata wanita dan kanak-kanak perempuan menghadapi keganasan, penderaan, buta huruf, kemiskinan, dan kesalahan hak asasi manusia yang lain.

Menteri Kesihatan Awam Afghanistan, Ferozuddin Feroz berkata keadaan keselamatan yang semakin merosot itu menjadikan hidup sukar bagi wanita, dengan sebahagian besar negara masih dalam kendalian pejuang Taliban selepas hampir 17 tahun berperang.

Kesan perang selama tujuh tahun menyebabkan Syria menduduki tempat ketiga dalam kaji selidik, di tengah-tengah kebimbangan mengenai akses kepada penjagaan kesihatan dan keganasan seksual dan bukan seksual.

Somalia, yang berada dalam keadaan perang lebih daripada dua dekad telah mendorong budaya kekerasan dan institusi yang lemah untuk menegakkan undang-undang, sekali lagi dinamakan sebagai salah satu daripada lima negara paling berbahaya bagi wanita.

Arab Saudi menduduki tempat kelima, dengan pakar hak asasi wanita mengatakan terdapat beberapa kemajuan dalam tahun-tahun kebelakangan ini, tetapi penangkapan aktivis wanita baru-baru ini yang menentang pengakhiran larangan memandu terhadap wanita menunjukkan masih banyak yang perlu dilakukan di negara itu.

Show More

Related Articles

Back to top button