FesyenGaya Hidup

5 Perkara Tentang Jenama Ultra Mewah House of Bijan

Ramai rakyat Malaysia mendengar nama Bijan buat pertama kali pada hari Rabu (27 Jun) selepas disebut pada sidang akhbar yang mendedahkan senarai barang-barang mewah yang disita dari kediaman yang dikaitkan dengan bekas perdana menteri Najib Razak.

Melihat bahawa Bijan dieja sebagai N-A-J-I-B secara terbalik, ramai netizen juga bertanya jika jenama ini sebenarnya dimiliki oleh bekas perdana menteri sendiri.

Berikut adalah lima perkara yang perlu anda ketahui mengenai jenama ultra mewah Bijan:

1. Perniagaan Bijan

Related imagePada hakikatnya, Bijan adalah produk dari House of Bijan, sebuah kedai butik yang diasaskan oleh pereka Amerika-Iran, Bijan Pakzad di Beverly Hills, California.

Jenama ini menjual pakaian dan wangian untuk lelaki yang terdiri daripada golongan kenamaan dunia.

Bijan Pakzad meninggal dunia pada 26 April 2011, disebabkan strok. Kedai Rodeo Drive House of Bijan dijual kepada LVMH, jenama konglomerat mewah Perancis pada tahun 2016.

Anaknya, Nicholas Bijan, adalah wajah baru dan ketua jenama, yang kekayaannya dilaporkan meningkat dua kali ganda pada 2016 hingga hampir AS $ 30 juta pada tahun yang dijual.

2. Beg tangan Bijan

Image result for bijan handbagsBeg tangan khas Bijan yang disebut pada sidang akhbar pada hari Rabu menonjol dari jenama mewah lain seperti Hermes, yang biasanya dikaitkan dengan isteri Najib, Rosmah Mansor.

Beg tangan Bijan datang dalam pelbagai warna yang terang dan sebahagiannya dibuat daripada kulit buaya. Beg Bijan yang didedahkan oleh polis adalah jenis “custom-made” dan tidak boleh didapati di pasaran.

Ia adalah antara 567 beg tangan daripada 37 jenama yang dirampas, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Amar Singh Ishar Singh.

3. Bijan dan pelanggan kenamaan

Related imageJenama ini juga telah digayakan oleh lelaki berpengaruh di Hollywood dan di dunia politik.

Butik House of Bijan, yang terletak di Rodeo Drive di Beverly Hills, California, dihiasi dengan gambar-gambar berbingkai lelaki terkenal seperti Sir Anthony Hopkins, Michael Jordan dan Prince Charles.

Butik yang didakwa sebagai “kedai lelaki paling mahal di dunia” itu, telah menjadi pilihan lelaki yang berkuasa seperti bekas presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, George W Bush, dan juga Vladimir Putin dari Rusia.

4. Bijan: Pengeluar tali leher mewah

Image result for bijan necktiesWalaupun tidak jelas berapa kos beg Bijan, yang ingin tahu dapat mengukur harganya berdasarkan item lain jenama  itu seperti tali leher yang berharga US $ 1,000.

Dalam temu bual dengan Forbes pada tahun 2017, Nicholas Bijan berkata pelbagai rangkaian tali leher mereka dihasilkan dalam jumlah terhad bagi setiap reka bentuk. Ini bermakna bahawa mungkin hanya terdapat dua rekaan yang sama di seluruh dunia.

Beliau juga menunjukkan jaket yang diperbuat daripada sutera dan kulit yang berharga AS $ 10,000.

5. Butik eksklusif Bijan

Related imageEdisi terhad Rolls Royce yang diletakkan di luar butik adalah tanda bahawa kedai itu hanya untuk golongan “maha kaya”, seperti yang diterangkan oleh media dunia.

Sebuah candelier kristal yang dihiasi dengan berpuluh-puluh botol minyak wangi Bijan menjadi fokus utama dalam butik dua tingkat yang turut mempamerkan lukisan asli 1968 oleh pelukis Colombia, Fernando Botero yang digantung di salah satu dinding kuning kedai itu.

Telah dilaporkan bahawa pembeli yang berbelanja di butik Bijan menghabiskan purata AS $ 100,000 setiap seorang. – Channel News Asia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close