Gaya HidupKesihatan

Pakar Psikiatri Tidak Pasti Tentang “Gaming Disorder”

Dalam edisi terbaru Klasifikasi Penyakit Antarabangsa, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyimpulkan bahawa orang yang mementingkan permainan video berbanding pekerjaannya, pendidikan, keluarga atau kehidupan sosial, mungkin memenuhi kriteria untuk bentuk penagihan baru yang disebut sebagai “gaming disorder” atau “gangguan permainan”.

Baca: ketagihan-permainan-video-diiktiraf-sebagai-masalah-mental

Tetapi, masyarakat zaman teknologi kini suka bermain permainan video sama seperti sesetengah orang yang gemar menonton TV atau bersenam. Bagaimanakah ia dianggap sebagai ketagihan?

Pakar psikiatri telah membahaskan soalan ini kerana mereka mengaitkan hubungan antara ketagihan kepada bahan seperti alkohol atau ubat-ubatan dan masalah dengan penglibatan yang berlebihan dalam kelakuan yang menyenangkan dan sering tidak dapat dielakkan seperti makan, membeli-belah dan seks.

Kenapa keputusan WHO penting?

Klasifikasi Penyakit Antarabangsa WHO memberikan profesional perubatan di seluruh dunia satu standard untuk mengenal pasti masalah perubatan atau tingkah laku yang bermasalah dan menerimanya sebagai gangguan yang patut diberi perhatian dan rawatan. Walaupun terdapat pelbagai bahasa dan tradisi sosial, budaya dan perubatan, 191 negara anggota WHO mengiktiraf definisi penyakit ini.

Bagaimanakah gangguan permainan didiagnosis?

Deskripsi diagnostik draf untuk gangguan permainan internet memerlukan penentuan bahawa permainan yang berterusan telah menyebabkan seseorang mempunyai “masalah penting dengan fungsi.” Ia juga mempunyai lima daripada gejala berikut:

  • Keasyikan atau obsesi dengan permainan internet.
  • Tidak tenang apabila tidak bermain permainan.
  • Sekurang-kurangnya satu percubaan gagal untuk menghentikan semula permainan.
  • Kehilangan minat dalam aktiviti kehidupan yang lain.
  • Berlebihan permainan digital walaupun menyedari kerosakan yang telah mereka lakukan.
  • Berbohong kepada orang lain tentang penggunaan permainan.
  • Menggunakan permainan untuk melarikan diri atau melegakan kebimbangan atau rasa bersalah.
  • Hubungan dengan manusia telah hilang atau berisiko kerana permainan.

Bagaimanakah gangguan permainan dirawat?

“Tiada kajian tentang apa jenis rawatan penyakit ini,” kata Dr Andrew Saxon, profesor psikiatri dan sains tingkah laku di Sekolah Perubatan Universiti Washington di Seattle dan ketua Majlis Persatuan Psikiatrik Amerika mengenai Ketagihan Psikiatri .

Terapi perilaku kognitif, yang menumpukan pada mengenal pasti masalah dan merangka strategi dan jalan ke penentangan akan membantu penagih permainan, kata Dr. Petros Levounis, pakar ketagihan yang mengetuai jabatan psikiatri di Sekolah Perubatan New Jersey Rutgers.

“Gangguan permainan memerlukan rawatan psikoterapi, dan kaunseling boleh menjadi sangat berkesan,” katanya.

Apakah argumen yang menyokong gangguan permainan?

Pelbagai kajian mendapati bahawa ketagihan bahan dan ketagihan tingkah laku berkongsi banyak litar otak yang sama. Kajian pengimejan telah mendapati bahawa keinginan untuk bermain permainan video mengaktifkan kawasan otak yang sama yang menyala ketika penjudi yang kompulsif atau orang-orang yang ketagihan terhadap dadah haram memikirkan prospek perjudian atau penggunaan dadah.

Kajian pada 2012 menunjukkan bahawa kesan permainan dalam talian yang berlebihan pada memori kerja mungkin sama dengan yang diperhatikan pada pesakit yang ketagihan dadah atau alkohol. Akibatnya, sesetengah penyelidik menganggap bahawa ketagihan permainan mungkin berkongsi beberapa mekanisme neurobiologi yang sama seperti ketagihan lain.

Apakah argumen yang menentang gangguan permainan?

Kebergantungan pada alkohol, dadah atau perjudian boleh dirawat dengan pengekangan atau pengelakan. Sebaliknya, makan adalah perlu, seks adalah kunci kepada hubungan romantis yang sihat, dan berbelanja hampir mustahil untuk dielakkan.

Pada abad ke-21, menghabiskan masa dalam talian adalah fakta kehidupan. Itu membuatkan pengekangan atau pengelakan menjadi mustahil. Saxon berkata, “Adakah anda akan mengekang pesakit dengan memberitahu bahawa mereka tidak boleh ke dunia online atau mempunyai peranti?” – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button