Teknologi

Facebook Bukan Lagi Pilihan Pengguna Media Sosial Muda

Facebook telah berkembang menjadi rangkaian media sosial terbesar dengan lebih daripada dua bilion pengguna di seluruh dunia tetapi ia tidak lagi menjadi pilihan pengguna belia.

Walaupun Facebook telah menjadi salah satu syarikat paling berharga dan berkuasa di dunia, ia tidak lagi dilihat sebagai destinasi untuk remaja yang beralih kepada Snapchat dan Instagram, yang turut dimiliki oleh Facebook.

Menurut tinjauan Pusat Penyelidikan Pew tahun ini, 51% remaja AS berusia 13 hingga 17 menggunakan Facebook, berbanding 72% untuk Instagram dan 69% yang menggunakan Snapchat. Kaji selidik itu mendapati 85% menggunakan perkhidmatan perkongsian video Google YouTube.

Landskap telah beranjak sejak kajian 2014-15 Pew yang mendapati Facebook mendahului rangkaian sosial lain dengan 71% pengguna remaja.

Pemisahan remaja dan Facebook telah berlaku sebelum skandal terbaru Facebook mengenai kebocoran data pengguna dan penyebaran maklumat salah.

Menurut kaji selidik Forrester Research, 34% dari pemuda online Amerika melihat Facebook “sebagai laman web untuk orang tua dan ibu bapa”.

Laporan berasingan oleh firma penyelidikan eMarketer menyimpulkan bahawa pada tahun ini, Facebook akan kehilangan kira-kira dua juta pengguna AS di bawah umur 24.

Di sebalik kehilangan pengguna remaja, Facebook tetap mengungguli ruang media sosial dan masih berkembang, walaupun lebih perlahan daripada tahun-tahun yang lalu.

Dan syarikat California itu telah beralih menjadi lebih pelbagai dengan “keluarga” aplikasinya yang termasuk Instagram, Messenger dan WhatsApp.

Untuk menarik pengguna yang lebih muda, Facebook telah melancarkan aplikasi Messenger Kids untuk kanak-kanak yang terlalu muda untuk memiliki akaun Facebook mereka sendiri, dan baru-baru ini memperluaskannya ke Peru dan Kanada.

Facebook juga bergerak untuk mencabar YouTube dan perkhidmatan lain seperti Netflix, dengan melancarkan platform perkongsian video pada Instagram dan Facebook sendiri, yang kini mempunyai satu bilion pengguna.

Dengan 2.2 bilion pengguna, Facebook masih mendahului rangkaian media sosial lain seperti Snapchat dengan 191 juta pengguna pada akhir Mac, dan Twitter dengan 336 juta.

Tetapi trend menunjukkan pengguna telefon pintar muda telah beralih kepada perkhidmatan yang lebih “cool” seperti Instagram dan Snapchat berbanding Facebook. – The Star

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close