MalaysiaPolitik

Sabah Bakal Adakan Pilihan Raya Majlis Tempatan

Kerajaan negeri Sabah di bawah pimpinan Parti Warisan Sabah merancang mengadakan pilihan raya majlis tempatan di negeri terbabit dalam penggal ini.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Jaujan Sambakong, yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, berkata akan mengadakan kajian terperinci mengenai pilihan raya, yang terletak di bawah kementeriannya.

Langkah untuk mengadakan pilihan raya majlis tempatan di peringkat negeri Sabah selaras dengan rancangan kerajaan persekutuan yang diterajui oleh Pakatan Harapan untuk mengadakan pilihan raya majlis tempatan di seluruh negara dalam masa terdekat.

“Masanya telah tiba untuk rakyat memilih kerajaan tempatan yang mentadbir bandar mereka. Rakyat mahu memilih.

“Buat masa ini kami akan bersiap sedia dan berharap dapat melaksanakan pilihan raya majlis tempatan dalam penggal ini atau lima tahun akan datang,” kata Jaujan kepada The Star.

Jaujan berkata kementeriannya juga akan melaksanakan konsep desentralisasi dengan secara beransur-ansur memberikan lebih banyak kuasa kepada kerajaan tempatan dan menaik taraf majlis daerah.

“Rancangan jangka pendek kami ialah menaik taraf majlis-majlis daerah dengan mengagihkan semula kuasa dan fungsi dari pihak berkuasa pusat.

“Pada masa ini, semua perancangan dan membuat keputusan dilakukan di peringkat pusat tetapi kami mahu memberi majlis daerah lebih banyak kuasa untuk merancang dan menentukan apa yang diperlukan dalam kawasan geografi khusus mereka seperti bekalan elektrik dan air,” kata Jaujan.

Kementeriannya sedang dalam proses mendapatkan kelulusan Kabinet untuk pelan desentralisasi dan Jaujan berharap ini tidak akan memakan masa.

Jaujan berkata pangkalan kuasa semasa terlalu berpusat, di mana seluruh negeri dikuasai melalui badan berpusat di ibu negeri.

Akibatnya, badan-badan pentadbiran, peluang pekerjaan dan aktiviti-aktiviti utama yang lain terlalu tertumpu di kawasan itu, menyebabkan pertumbuhan yang tidak sama rata di dalam negeri, khususnya di kawasan luar bandar.

Sekiranya majlis-majlis daerah diberi lebih banyak kuasa dan fungsi, dalam dua atau tiga tahun, kita akan dapat melihat banyak perubahan.

Pada masa ini, ketua-ketua majlis daerah diberi gelaran ‘Pengerusi’ tetapi Jaujan ingin melihat ini ditingkatkan menjadi ‘Yang di-Pertua Majlis Daerah’ dan juga untuk ahli-ahli daerah diberi gambaran khusus, serupa dengan Kabinet kerajaan.

Jaujan berkata dasar kementeriannya akan menumpukan perhatian tambahan untuk membangunkan kawasan luar bandar dengan merancang lebih banyak projek perumahan yang berpatutan dan murah bagi golongan berpendapatan rendah.

Ini akan ditambah dengan projek-projek yang boleh membawa lebih banyak pekerjaan tempatan supaya mereka yang berada di luar bandar tidak perlu berhijrah ke bandar-bandar untuk mencari nafkah.

Kerajaan juga akan berusaha mengurangkan jumlah perumahan setinggan di seluruh negeri. Terdapat 24 pihak berkuasa kerajaan tempatan di seluruh Sabah.

Di peringkat persekutuan, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin berkata pilihan raya majlis tempatan boleh diadakan dalam tempoh tiga tahun sementara satu kajian akan dijalankan dalam tempoh enam bulan akan datang.

 

Show More

Related Articles

Back to top button