Gaya HidupMakan & Minum

Nikmati Kemewahan Rasa Kopi di Nespresso Boutique

Nespresso  Boutique pertama di Malaysia dibuka di The Gardens Mall, Mid Valley City Kuala Lumpur. Konsep unik yang bermula di Cannes, Perancis, butik itu sedang dilancarkan di seluruh dunia untuk menggalakkan peminum kopi untuk menikmati pengalaman menyeluruh ketika mereka meroka rasa secawan kopi.

Dalam butik itu, pelanggan dapat melihat unsur-unsur yang mencerminkan komitmen Nespresso terhadap kelestarian dan pematuhan terhadap kitaran ekonomi. Selain mendukung aspirasi untuk memulihkan, jenama itu juga berfungsi untuk meminimumkan sisa melalui reka bentuk yang teliti.

Geoffrey Dalziel, pengurus pembangunan perniagaan Nespresso Malaysia, menerangkan bagaimana konsep butik itu berdasarkan lima prinsip utama:

“Pengalaman pelanggan yang mudah dan holistik melalui kawasan yang dijaga dengan teliti, sambutan momen kopi dengan ritual kopi yang dipesan lebih awal, kod seni bina baru untuk suasana yang mesra dan selesa namun premium, satu kenyataan kemampanan untuk menyuburkan cita-cita Nespresso untuk menjadi kualiti tertinggi dan paling banyak jenama kopi lestari di dunia dan akhirnya, ekosistem fizikal ke digital yang lancar untuk menghubungkan jualan mudah alih dengan destinasi runcit.”

Matlamat Nespresso adalah untuk mencapai rangkaian 100% butik mesra alam menjelang 2020, yang mereka katakan akan berlaku kerana protokol yang diperakui dalam mengukur pengurangan jejak karbon bagi setiap outlet baru.

Jenama itu menunjukkan komitmennya terhadap konsep itu melalui unsur-unsur seperti penggunaan tabletop yang dibuat dari tanah kopi yang digunakan (dari kilang Nespresso di Switzerland) untuk menggantikan kayu yang diperolehi daripada program penanaman semula hutan.

Para pelanggan boleh menemui butiran menarik yang meraikan kopi dan asalnya. Segala reka bentuk dan pilihan warna butik telah direka untuk dikaitkan dengan kopi dan asal-usulnya.

Butik ini juga mempunyai beberapa ruang hijau yang ditanam dengan tumbuhan kopi, semak, dan pokok teduh untuk meniru ladang kopi sebenar.

Sementara itu, para tetamu digalakkan untuk meneroka ritual rasa kopi melalui “pengenalan sensor” oleh pakar yang akan memperkenalkan mereka kepada pelbagai jenis kopi. Para tetamu boleh berada di dalam kapsul yang menyebarkan aroma kopi sebelum merasai minuman terbabit.

Terdapat juga bar, di mana tetamu boleh melihat mesin yang mudah digunakan dan aksesori yang disertakan. Mereka akan dibantu meneroka pilihan kopi yang ada, termasuk mencuba dua kopi secara serentak untuk menentukan pilihan kegemaran mereka dalam kesemua 24 jenis pilihan yang ditawarkan.

Konsep butik Nespresso baru itu direka bentuk oleh seni bina pemenang anugerah dan amalan reka bentuk dalaman, Universal Design Studio, yang diasaskan oleh Edward Barber dan Jay Osgerby. – star2

Show More

Related Articles

Back to top button