Bisnes & Ekonomi

Wanita Saudi Mula Memandu, Beri Manfaat Ekonomi

Pengakhiran larangan memandu bagi Wanita di Arab Saudi dijangka membawa manfaat ekonomi yang besar bagi jutaan wanita Saudi, sehingga memudahkan mereka bekerja dan melakukan bisnes.

Wanita di Arab Saudi mula memandu di jalan raya pada hari Ahad, mengakhiri pengharaman terakhir dunia terhadap pemandu wanita yang telah lama dilihat sebagai lambang penindasan wanita di negara Muslim yang sangat konservatif.

Selain membenarkan wanita memandu, keputusan kerajaan untuk memansuhkan beberapa lagi larangan seperti pawagam dan konsert dijangka akan meningkatkan ekonomi.

Saham Saudi naik hampir dua peratus pada hari Ahad dan firma insurans membuat keuntungan kukuh, memandangkan permintaan daripada wanita dijangka meningkatkan sektor automotif.

Jualan kereta dijangka meningkat sembilan peratus setiap tahun sehingga tahun 2025 apabila lebih ramai wanita memandu, berbanding tiga peratus pertumbuhan tahunan dalam empat tahun yang lalu.

Image result for saudi woman driving economy

Perubahan itu juga akan menyelamatkan berbilion dolar untuk perkhidmatan pemandu upahan. Keputusan itu akan mengurangkan bilangan pemandu swasta yang akan memberi kesan positif kepada belanjawan keluarga Saudi mengenai upah pemandu, perumahan dan insurans kesihatan.

Ia juga akan menggalakkan lebih banyak wanita masuk ke dalam tenaga kerja dan meningkatkan produktiviti negara. Peratusan wanita Arab dalam pasaran pekerjaan masih rendah, dengan kadar pengangguran 31 peratus di kalangan pekerja wanita.

Mereka terdiri hanya di bawah 23 peratus daripada tenaga kerja kebangsaan sebanyak enam juta, menurut angka rasmi, semuanya kerana pergerakan terhad mereka.

Satu tinjauan baru-baru ini oleh Dewan Perdagangan Laut Merah di Jeddah menunjukkan bahawa pengangkutan dianggap sebagai salah satu halangan utama kepada wanita Saudi untuk menyertai pasaran kerja.

Pakar menjangkakan bahawa pengangkatan larangan memandu bukan hanya membantu meningkatkan penyertaan wanita dalam pekerjaan tetapi juga mewujudkan pekerjaan baru.

Syarikat-syarikat automotif menghasilkan iklan teater untuk menandakan pengakhiran larangan, dan garaj tempat letak kereta persendirian yang ditetapkan kawasan “wanita” dengan papan tanda merah jambu.

Sekolah-sekolah memandu juga dijangka akan mula dipenuhi oleh penuntut wanita yang ingin mendapatkan lesen memandu. Kebanyakannya akan dilatih di sekolah-sekolah memandu baru dengan 3 juta wanita dijangka berada di jalan raya menjelang tahun 2020. – The Star / Phys.org

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker