Makan & Minum

Rendang Oh Rendang: Hidangan Enak Sarat Falsafah Buah Tangan Orang Melayu

Musim aidilfitri masih membadai Malaysia.

Toodia mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca budiman, semoga perayaan ini merapatkan ukhwah sesama kita.

Tidak lengkap rasanya menulis tentang hari raya, tanpa menyentuh sisi “wajib” perayaan, iaitulah rendangnya yang memang prasyarat utama perayaan ini.

Rendang, atau dalam bahasa inggeris hypster digelar “thick coconut gravy“, merupakan hidangan identik – bahkan hampir mencapai status epik – di seluruh rumpun Nusantara dari Malaysia sehinggalah ke Mindanao.

Rendang Mindanao yang sedikit cair

BERPASAK ADAT, BERSENDI BUDAYA

Dalam dunia kulinari moden, hampir tiada sebarang masakan yang memerlukan si pemasak menekuni dan menyantuni kuali masakan untuk masa yang sangat panjang.

Sebaliknya, kita orang Melayu masih berpasak kepada adat, bersendi kepada budaya.

Pasak dan sendi itulah yang menjadikan kita sebagai hampir satu-satunya etnik yang masih mengamalkan budaya kulinari luar biasa – berteleku di hadapan kuali rendang selama lebih empat jam demi menyiapkan hidangan tradisi itu.

Adat merendang orang Melayu Minang, Melayu Padang dan Sumatera Utara termasuk Acheh, rendang yang cantik adalah hidangan yang dimasak sehingga seharian.

Kuah tumisan bersantan yang direneh perlahan, yang dituang ke dalamnya daging dan limpa, kemudian akan dihangatkan di atas api yang kecil selama sekitar empat ke lima jam.

Apabila kepekatan menyusut, maka api akan ditutup dan daging dibiarkan “bermesra” dengan kuahnya selama semalaman.

Keesokan harinya, kuali berisi rendang “cair” itu akan dihangatkan semula, sehinggalah kuah disejat sampai kering, dan daging meresap segala zat, gizi dan “tsunami” rasa rempah yang bersebati.

Akhirnya, rendang yang epik, memukau dan penuh “ledakan” rasa enak dan pedas siap dan sedia dihidangkan.

FALSAFAH DI SEBALIK RENDANG

Falsafahnya, hidangan ini mencerminkan peribadi bangsa Melayu yang penuh sifat berikut: –

 1. Sabar: Hanya golongan yang sabar sahaja mampu berdiri/duduk menekuni kuali yang panas selama berjam-jam.
 2. Mandiri (survival): Siapa sangka, hidangan yang berkuah dan bersantan – yang secara saintifiknya hanya mampu bertahan selama beberapa jam sebelum basi – dapat ditransformasi menjadi hidangan kering yang enak, dan dapat tahan berminggu. Ini membuktikan tahap survivaliti yang tinggi orang kita sewaktu menempuh zaman di mana peti sejuk masih lagi sesuatu yang asing.
 3. Kreatif: Rendang hakikatnya terdiri dari beberapa jenis, bergantung kepada tahap kepekatan kuah. Yang cair digelar “kalio”, separa pekat digelar “rendang cair”, dan yang pekat memikat berulah digelar rendang. Nah, proses dan tempoh memasak yang berbeza untuk sebuah hidangan yang sama, mampu mencipta tiga jenis juadah yang berbeza rasa.

JENIS RENDANG

Orang Melayu juga, tidak dapat disangkal, merupakan bangsa yang sangat kreatif, inovatif dan berfikiran luas, termasuklah dalam aspek kulinari.

Membuktikan kenyataan ini ialah bahan-bahan yang pernah dan boleh dijadikan rendang.

Dari bahan berasas daging/ayam sehinggalah kepada pucuk kayu, keupayaan mentransformasikan ramuan yang terhidang di bumi Nusantara menjadi rendang membuktikan tahap kreativiti bangsa Melayu yang sangat tinggi

Antara bahan yang sebenarnya boleh dan biasa direndang termasuklah: –

 1. Daging
 2. Organ seperti limpa, hati dan paru
 3. Ayam kampung
 4. Arnab
 5. Pucuk ubi
 6. Pucuk paku
 7. Ikan tongkol
 8. Kerang
 9. Pucuk maman
 10. Telur rebus
 11. Jering
 12. Kelapa (itu dinamakan serunding)
 13. Kentang demili (sejenis kentang bersaiz kecil yang biasa direndang oleh suku Jawa)
Rendang kentang demili
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker