Isu SemasaTempatan

Peraturan Tukang Masak Tempatan Cetus Perdebatan

Pada hari Jumaat lalu, Kementerian Sumber Manusia mengarahkan semua restoran yang menghidangkan makanan Malaysia untuk merekrut hanya rakyat Malaysia sebagai tukang masak dari 1 Januari 2019, sehingga mencetuskan perdebatan di media sosial.

Menteri Sumber Manusia M. Kulasegaran, bagaimanapun mengatakan arahan itu hanyalah cadangan dan pihak berkepentingan akan terlibat sebelum pelaksanaan akhir.

Kulasegaran turut mengatakan kementeriannya “masuk akal” dalam mengarahkan operator makanan untuk mengupah tukang masak tempatan kerana tempoh masa yang diberikan adalah berpatutan.

Kulasegaran berkata Kuala Lumpur mempunyai Pelesenan Undang-Undang Penjaja 2016 yang memerlukan semua penjaja di Kuala Lumpur adalah rakyat Malaysia dan bukan orang asing.

“Kami hanya mahu ia dikawal dengan betul, dan mempunyai undang-undang yang sama digunakan untuk semua negeri. Kami mahu konsisten,” katanya.

Beliau berkata keperluan mengambil tukang masak tempatan bertujuan untuk mengurangkan bilangan pekerja asing di negara ini.

Dari 2002 hingga 2017, Kementerian Dalam Negeri mencatatkan peningkatan pekerja asing dari 1.06 juta kepada 1.8 juta.

Daripada jumlah ini, kira-kira 250,000 bekerja di sektor perkhidmatan, termasuk di restoran, peningkatan 80,000 pekerja antara tahun 2010 dan 2017.

Sementara itu, jumlah pekerja asing yang tidak berdokumen tidak diketahui tetapi dianggarkan dua juta.

Pengerusi kehormat Persatuan Pemilik Restoran India, Datuk R. Ramalingam Pillai mencabar kementerian untuk menghantar mereka seorang tukang masak tempatan yang layak untuk menggantikan seorang tukang masak asing.

Beliau mendakwa bahawa 327 restoran India telah ditutup dalam tiga tahun terakhir apabila pentadbiran sebelumnya berhenti mengeluarkan kelulusan baru kepada pekerja asing.

“Penduduk tempatan mengkategorikan bekerja di restoran sebagai kotor, berbahaya dan sukar. Sukar untuk membuat mereka bekerja di restoran kami walaupun menawarkan gaji sebanyak RM2,500 sebulan.

“Tetapi jika kita memberi mereka gaji yang lebih tinggi, kita perlu menjual roti canai pada harga RM3.50 berbanding dengan RM1 sekarang hingga RM1.50. Adakah rakyat Malaysia bersedia membayarnya? “Katanya.

Ramalingam terbuka kepada cadangan menteri untuk mengambil tukang masak tempatan tetapi tidak terlalu tiba-tiba.

“Biarkan kementerian memanggil semua pihak berkepentingan untuk mencari penyelesaian,” katanya.

Bekas anggota Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Muhammad Sha’ani Abdullah berkata gerai makanan hanya menggunakan buruh murah dan tidak benar-benar berminat untuk menjalankan program latihan untuk rakyat Malaysia.

Beliau berkata kedai makanan segera mampu mengupah rakyat Malaysia, walaupun gaji yang ditawarkan lebih rendah daripada restoran lain kerana persekitaran kerja yang lebih baik.

“Penyediaan makanan dilakukan dengan betul dan pekerja juga diperlakukan dengan sopan, jadi mereka lebih suka bekerja di sana.

“Pemilik kedai makanan tidak boleh menyalahkan penduduk tempatan kerana tidak mahu bekerja di restoran mereka. Jika mereka tidak mampu mengupah tukang masak mahal, mereka perlu mengambil yang tiada pengalaman dan melatih mereka,” katanya.

Muhammad Sha’ani berkata, kerajaan mesti bertegas dalam perkara itu kerana jika tidak ada usaha, majikan tidak akan mematuhinya.

Beliau juga mengeluh mengenai kebersihan yang kurang baik oleh pengendali makanan, yang menggunakan tangan untuk mengambil makanan atau memegang kepala garpu dan sudu sebelum menyerahkannya kepada pelanggan.

Beliau juga mengatakan tikus dan lipas biasanya dilihat di dalam dan di sekitar kedai makanan apabila sisa makanan tidak diurus dengan baik. – The Star

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button