Gaya HidupPercutian

Pasport Malaysia Kini Kedua Paling Berkuasa di Asia Tenggara

Pasport Malaysia kini menjadi pasport kedua yang paling berkuasa di Asia Tenggara dan kesembilan paling kuat di dunia.

Pemegang pasport Malaysia pada masa ini mempunyai akses tanpa visa kepada 180 negara, menurut edisi terbaru Indeks Passport Henley.

Terdahulu, Pasport Malaysia versi  baharu  ditambah baik dengan mempunyai 50 ciri keselamatan tambahan dan reka bentuk yang lebih unik dengan memaparkan mercu tanda negara Malaysia serta flora dan fauna tempatan dengan menerapkan falsafah lima prinsip rukun negara.

Senarai itu juga menyaksikan pasport berkuasa besar Singapura jatuh ke tempat kedua apabila Jepun mengambil alih gelaran pasport paling berkuasa di dunia.

Pasport Singapura tergelincir dari kedudukannya yang pertama di peringkat global akibat hilangnya akses tanpa visa ke Kosovo.

Indeks Passport Henley yang merupakan kerjasama antara kediaman global dan khidmat nasihat kewarganegaraan Henley & Partners dan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa, menunjukkan bahawa pasport Jepun kini menawarkan kemasukan tanpa visa ke 189 destinasi.

Image result for pasport malaysia

Kedua-dua Singapura dan Jerman yang terikat di tempat kedua menawarkan akses tanpa visa kepada 188 negara. Ketiga, dengan 186 negara yang dapat diakses tanpa visa, dikongsi oleh enam negara iaitu Korea Selatan, Finland, Perancis, Itali, Sepanyol dan Sweden.

Sementara itu, pasport Rusia jatuh dari kedudukan ke-45 ke-47. Ini berlaku selepas pengumuman Rusia bulan lepas bahawa visa akan diketepikan untuk semua pelancong yang memegang tiket ke Piala Dunia FIFA yang akan datang.

Henley & Partners, dalam satu kenyataan, berkata negara-negara Asia yang maju telah dapat menjamin nilai yang sama tinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana hubungan antarabangsa dan hubungan diplomatiknya yang kuat.

Iraq dan Afghanistan duduk di bahagian paling bawah Indeks Pasport Henley, di tempat ke-100, masing-masing dapat mengakses hanya 30 destinasi di seluruh dunia.

Walaupun pasport Jepun dan Singapura adalah dokumen perjalanan terbaik di Asia buat masa ini, sesetengah negara lain juga meningkatkan pergerakan global mereka.

Indonesia sedang berusaha keras untuk meningkatkan mobiliti rakyatnya yang mendapat akses ke 13 destinasi tambahan memandangkan ia memasuki 10 kedudukan di indeks.

Indeks Paspot, yang menyusun data pada pelbagai indeks, mengambil kira negara-negara yang paling mudah dan paling sukar untuk dilawati berdasarkan kesediaan mereka untuk memberikan visa pelancong. – Star2

 

 

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker