Gaya HidupKecantikan

Bolehkah Lelaki Menggunakan Produk Kecantikan Wanita?

Produk penjagaan kulit wanita bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan. Wanita menggunakan produk penjagaan kulit sepanjang masa untuk membersihkan kulit mereka, melembapkan, dan mencegah kedutan dan garis halus.

Tetapi adakah produk penjagaan kulit wanita hanya untuk wanita sahaja? Ia mungkin mengejutkan anda, tetapi hanya kerana produk ini dipasarkan untuk wanita, tidak bermakna ia hanya berkesan untuk wanita.

Rahsia kebanyakan lelaki adalah mereka membeli dan mencuba produk penjagaan kulit wanita seperti mereka menggunakan produk penjagaan rambut wanita.

Terdapat sedikit perbezaan dalam kulit lelaki dan wanita di mana kulit lelaki cenderung untuk lebih berminyak daripada wanita. Tetapi, itu bukan masalah untuk menggunakan produk jantina berlainan.

Malah, lelaki boleh mendapat manfaat sama seperti wanita daripada penggunaannya. Produk ini mungkin dikhaskan untuk wanita, tetapi lebih ramai lelaki sedang mencuba dan membeli produk wanita kerana ia juga berkesan untuk mereka.

Menurut Visioelan, dalam kajian pada tahun 2012, lelaki yang tidak memantau atau menjaga kulit mereka bukan hanya berisiko untuk mendapat melanoma (kanser kulit), tetapi juga lebih cenderung untuk mati kerananya.

Lima puluh peratus (50%) kematian tahunan disebabkan melanoma adalah lelaki kulit putih berusia lebih dari 50 di Amerika Syarikat.

Ia masuk akal kerana lelaki lebih kerap berada di luar, yang bermaksud kulit mereka menyerap lebih banyak sinar UV dan pencemaran alam sekitar. Kesannya kulit akan kurang sihat, menghasilkan kedutan, garis halus, dan pigmentasi hiper.

Atas sebab-sebab ini, lelaki perlu memikirkan semula cara mereka mengamalkan penjagaan kulit. Kesihatan kulit memang penting!

Dengan menjaga kulit anda, anda boleh menghilangkan kerosakan yang telah dilakukan, mencegah risiko kesihatan yang besar, dan kelihatan lebih menarik kepada jantina yang bertentangan.

Pelindung matahari perlu digunakan dalam rutin penjagaan kulit anda selain pembersihan harian, pelembab dan produk yang lebih canggih untuk membantu kulit dan wajah anda kelihatan lebih baik. Makan sihat dan bersenam juga akan membantu.

Peraturan yang penting ialah, jangan takut untuk bereksperimen. Lelaki harus mencuba setiap produk di pasaran termasuk yang direka untuk wanita kerana siapa yang tahu ia juga akan sesuai dengan keperluan kulit anda?

Show More

Related Articles

Back to top button