Gaya HidupKerjaya

Animator Malaysia Di Sebalik Avengers: Infinity War

Sudahkah anda menonton Avengers: Infinity War? Jika sudah, kemungkinan anda juga telah melihat karya animator Malaysia KahJeng Cheong, yang merupakan sebahagian daripada pasukan kesan khas yang bekerja untuk filem itu.

Tetapi anda mungkin tidak akan perasan tentangnya kerana kerja Cheong adalah untuk memastikan bahawa anda tidak menyedari bahawa sesuatu babak itu telah diberi suntingan kesan khas.

“Tugas saya sebagai animator, adalah untuk memastikan kesan khas yang digunakan tidak dapat dikesan oleh penonton! Jika saya salah, orang akan dapat mengetahui bahawa ia dihasilkan oleh komputer (CG). Kami adalah jabatan yang tidak dapat dilihat!”

Berasal dari Petaling Jaya, pemuda berusia 36 tahun itu adalah pengarah teknikal makhluk dengan kelulusan dari Industri Light & Magic (ILM) di Singapura.

“Jabatan kami mempunyai pasukan kira-kira 20-30 orang dan kami melakukan simulasi dan penipuan watak. Kami meletakkan tulang kepada watak-watak sebelum diambil alih oleh animator untuk dianimasikan.

“Apabila selesai dianimasi, kami memperbaiki mereka dengan menambah pakaian, kedutan, rambut, otot, dan sebagainya,” kata Cheong sambil menambah bahawa ini termasuklah rekaan kepada jubah Thor dan bulu Rocket Raccoon.

Image result for kahjeng cheong

“Selain itu, kami juga bertindak sebagai juru kesan khas untuk kemusnahan. Sebagai contoh, apabila Hulk terhempas ke bangunan besar dan banyak benda yang runtuh, kita mensimulasikan segalanya untuk bertindak balas terhadap apa yang Hulk lakukan.

Cheong menyertai ILM pada tahun 2008, setelah mempelajari animasi dan kesan visual di Vancouver, Kanada, selepas dari sekolah menengah.

“Saya membesar dengan kebudayaan pop, permainan video dan filem seperti Transformers, Voltron, Terminator, dan ia mempengaruhi apa yang saya mahu lakukan,” katanya.

“Kembali pada tahun 1990-an, saya melihat satu siri yang dinamakan Movie Magic mengenai kesan khas dalam filem, dan saya fikir ia benar-benar menarik untuk melakukan perkara seperti itu.”

Selepas menamatkan pengajian, beliau kembali ke Malaysia selama dua tahun sebelum menyertai Lucasfilm pada tahun 2008.

Dia bermula dengan Animasi Lucasfilm pada siri animasi Clone Wars, sebelum beralih ke sebuah filem animasi penuh yang dinamakan Strange Magic, dan kemudian ke filem live-action seperti World Of Warcraft, Rogue One: A Star Wars Story, Transformers: The Last Knight, Ready Player One, dan Avengers: Infinity War.

Menurut Cheong, cabaran terbesar dalam tugasnya adalah untuk menjadikan semuanya kelihatan nyata.

“Selalu ada aspek realiti tertentu dalam apa yang kita lakukan. Sebagai contoh, Groot berasaskan tumbuhan, jadi saya perlu membuat penyelidikan mengenai bagaimana tumbuhan kelihatan dan bergerak seperti daun dan rantingnya.”

Beliau juga menjelaskan bahawa butir-butir terkecil dan kadang-kadang kelihatan tidak penting adalah sesuatu yang harus diberi perhatian yang teliti.

“Mata manusia sangat sensitif dan anda boleh memberitahu dengan segera apabila terdapat sesuatu yang ganjil. Walaupun sesuatu itu hanya muncul sekilas pada skrin, ia amat penting untuk memastikan semuanya realistik kepada penonton,” katanya. – Star2

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker