BudayaGaya HidupPercutian

Tarikan Pelancongan di 11 Kota Piala Dunia Rusia

Piala Dunia FIFA 2018 akan diadakan di Rusia. Sekiranya anda mahu terbang ke sana untuk menonton satu atau dua perlawanan, ambil peluang untuk menikmati keindahan negara terbesar di dunia itu. 

Ini adalah beberapa tarikan yang boleh anda lawati di setiap bandar tuan rumah Piala Dunia 2018 di Rusia.

Kazan

Image result for kazan russiaDitubuhkan pada tahun 1005, Kazan, ibu kota Tatarstan , lebih tua dari Moscow. Selain menganjurkan Piala Dunia 2018, bandar ini menjadi tuan rumah banyak acara sukan lain dan dikenali sebagai ‘Bandar Sukan Rusia’. 

Oleh kerana kebanyakan komuniti Tatar terdiri daripada orang Islam, anda akan dapat menemui masjid yang dibina bersama katedral di Kazan, seperti Masjid Kul Sharif, Katedral Apostles Peter and Paul dan Kuil Semua Agama. Kazan Kremlin, sebuah kubu Tatar abad ke-16 juga tidak boleh dilupakan.


Samara

Image result for samara russiaSamara adalah sebuah bandar Rusia yang terletak di persimpangan Sungai Samara dan Sungai Volga. Selain menjadi rumah kepada gereja, katedral dan juga salah satu masjid terbesar di Rusia, Samara juga memainkan peranan utama dalam usaha angkasa Soviet. Bandar ini menyelia pembinaan roket Vostok 1 yang membawa lelaki pertama, Yuri Gagarin, ke ruang angkasa. Sejarah USSR dan peranan Samara di dalamnya didokumentasikan di Muzium Angkasa Samara.


Yekaterinburg

Related imageYekaterinburg menjalani masa lalu yang bergolak untuk menjadi bandar moden hari ini. Pada masa ini, ia adalah salah satu pusat ekonomi dan perindustrian utama di Rusia, dengan nilai seni yang berkembang pesat.

Rusia menempatkan beberapa tempat ibadat yang paling menakjubkan dan Yekaterinburg tidak ketinggalan. Tarikan yang paling terkenal di bandar ini adalah Gereja On The Blood. Anda juga boleh ke Vysotskiy Viewing Platform untuk menikmati pemandangan langit yang indah di bandar ini.


St Petersburg

Related imageSt Petersburg, adalah sebuah bandar besar yang merupakan rumah bagi banyak istana dan muzium diraja Rusia. Ia adalah bandar kedua terbesar di negara ini dan juga yang mempunyai kepentingan budaya dan politik yang tinggi. St Petersburg merupakan tarikan utama untuk pelancong dan secara konsisten berada di antara destinasi percutian teratas Rusia.

Antara tarikan yang mesti dilihat di St Petersburg ialah Muzium Hermitage, sebuah muzium-istana yang mempamerkan koleksi 3,000,000 item. St Petersburg juga menempatkan tarikan ikonik yang menakjubkan iaitu Church of the Saviour on Spilled Blood. 


Sochi

Related imageBandar pantai ini mempunyai penghormatan untuk menganjurkan Sukan Olimpik Musim Sejuk 2014 dan akan menganjurkan Piala Dunia FIFA 2018 juga.

Dengan kewujudan tapak tinggalan Byzantium dan muzium, Sochi memenuhi kepentingan peminat seni dan sejarah . sochi juga sesuai untuk pencinta alam dan pengembara. Terokai ladang teh Sochi, berenang di perairan Laut Hitam yang tenang, ski di Gunung Caucasus, mencari air terjun dan mata air panas, dan nikmati pemandangan menakjubkan di Tasik Ritsa dan Gunung Akhum.


Kaliningrad

Image result for kaliningrad russiaDikenali sebagai “Little Russia” oleh penduduk tempatan, Kaliningrad tidak begitu popular seperti bandar-bandar Rusia lain atau tidak mempunyai senarai tarikan pelancong yang luas. Tetapi, bandar ini menawarkan nilai kebudayaan dan sejarah yang tingi. Ditubuhkan oleh kesatria Teutonik, Kaliningrad menjadi sebahagian dari Poland, Prussia, Jerman, USSR dan akhirnya menjadi sebahagian dari Rusia pada hari ini.


Nizhny Novgorod

Image result for nizhny novgorod russiaSebagai salah satu bandar tertua Rusia, Nizhny Novgorod adalah rumah kepada pelbagai muzium, teater, universiti dan gereja. Kremlin tidak dapat dinafikan sebagai tarikan utama Nizhny Novgorod. Wujud pada 1500, Bandar ini menempatkan beberapa bangunan tertua dan tarikan lain, seperti Katedral Archangel Michael, muzium seni dan monumen perang.


Rostov-on-Don

Image result for rostov-on-don russiaBandar pelabuhan yang terletak di sepanjang Don River ini sesuai untuk aktiviti pantai, termasuk berjalan kaki di sepanjang pesisir pantai atau menaiki bot santai di sungai. Rostov-on-Don, walaupun tidak terkenal dengan pelancong, mempunyai ciri khasnya.


Saransk

Image result for saransk russiaDinamakan sempena Sungai Saranka yang mengalir melalui bandar, ibukota Mordovia kaya dengan warisan sejarah dan budaya. Penerimaan 2 agama boleh dilihat di Saransk melalui kewujudan kedua-dua masjid dan katedral di bandar, termasuk Katedral St Fyodor Ushakov di mana pengaruh Perancis dapat dilihat dalam seni binanya.


Volgograd

Related imageVolgograd, yang terletak di sepanjang Sungai Volga adalah tapak pertempuran paling berdarah dalam Perang Dunia Kedua: Battle Of Stalingrad. Volgograd menempatkan The Motherland Calls. Ia adalah patung tertinggi di Eropah dan memperingati mereka yang gugur dalam pertempuran.

Selepas lawatan ke kompleks peringatan perang, pelancong boleh bersiar-siar di Komsomol Park atau Lake Elton untuk menenangkan fikiran. Pada waktu malam, lawati planetarium kecil di bandar itu untuk menatap langit di atas bandar Volgograd yang menawan.


Moscow

Related imageBandar ini mempunyai sesuatu untuk ditawarkan kepada semua. Ia menempatkan ikon popular Rusia, seperti Red Square, Moscow Kremlin, Katedral St Basil dan Makam Lenin. Penggemar beli-belah boleh memenuhi keinginan mereka di Pasar Izmailovsky, Arbat Street dan gedung membeli-belah paling popular di bandar ini, GUM. 

Sekiranya anda ke muzium, jangan lupa Muzium Sejarah Negeri, Muzium Seni Halus Pushkin dan Teater Bolshoi. Manjakan diri anda di salah satu sauna yang terkenal dan berusia puluhan abad di Rusia, Sandunovsky Banya.

 

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker