MalaysiaPolitik

“BN Tidak Lagi Relevan dan Perlu Dibubar”

Kelab Veteran Umno menyeru kepimpinan Barisan Nasional (BN) untuk membubarkan gabungan itu, mengatakan bahawa ia tidak lagi relevan.

Ketua Setiausaha Kelab Veteran Umno, Datuk Mustapha Yaakub, berkata kepimpinan BN harus membubarkan gabungan itu kerana semangat ‘Perikatan’ yang diwujudkan oleh Umno, MCA dan MIC sejak kemerdekaan, tidak lagi wujud.

Beliau berkata adalah lebih baik BN dibubarkan secara formal dan bukannya membiarkan rakan sekutunya menarik diri secara beransur-ansur.

“Umno, yang menjadi pemacu utama untuk BN, perlu memanggil mesyuarat majlis tertinggi parti gabungan itu untuk membincangkannya,” katanya kepada NST.

Beliau mengulas tindakan empat parti komponen BN di Sarawak yang telah meninggalkan parti itu. Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg mengumumkan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Sarawak (PRS), Parti Demokratik Progresif (PDP) dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) meninggalkan BN untuk membentuk Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Dengan itu, BN kini ditinggalkan hanya dengan empat parti komponen iaitu Umno, MCA, MIC dan Gerakan, sementara status MyPPP masih tidak diketahui berikutan krisis kepimpinan dalaman.

Mustapha berkata Kelab Veteran Umno percaya bahawa Umno adalah parti dominan yang “membawa” parti komponen BN, yang katanya hanya menumpang kekuatan Umno.

“BN kuat kerana Umno kuat. Mereka merasakan bahawa Umno lemah kerana BN gagal membentuk kerajaan hasil daripada Pilihan Raya Umum Ke-14. Mereka lupa bahawa Umno mempunyai 54 kerusi di Parlimen.

“Siapa yang lemah di sini? Mereka, MCA, Gerakan dan MIC tidak boleh pulih lagi. Mereka hanya boleh menumpang kejayaan di kawasan majoriti Melayu. Sekiranya terdapat suara-suara yang menentang MCA dan Gerakan untuk mengusir Umno dari BN, ini bermakna mereka telah melupakan sejarah dan gagal menyedari bahawa mereka menumpang Umno selama ini,” katanya.

Beliau berkata veteran Umno tetap yakin bahawa parti itu boleh bertanding dengan sendiri untuk menegakkan bangsa, agama dan negara.

“Apa yang diperlukan adalah untuk Umno kembali kepada objektif asalnya, selaras dengan slogannya, Bersatu Bersetia Berkhidmat,” katanya.

Mustapha juga merasakan bahawa penarikan balik parti komponen BN di Sarawak telah membuka jalan bagi kemasukan Umno ke negeri itu.

“Sebenarnya Umno telah lama wujud di Sarawak. Kerana bantahan oleh PBB, Umno Sarawak terpaksa mengalah. Dan sekarang, sudah tiba masanya untuk Umno Sarawak menyebarkan sayapnya. Kami yakin Sarawak akan memberi sokongan kepada Umno.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button