FesyenGaya Hidup

5 Fesyen Baju Raya Pelik Yang Perlu Anda Lihat

Berfesyen untuk Raya adalah penting kerana semua orang mahu kelihatan bergaya. Sejak akhir-akhir ini, fesyen hari raya tradisional mula dimodenkan oleh pereka tempatan. Pelbagai jenis gaya hari raya telah direka namun terdapat juga beberapa trend Baju Raya yang agak aneh.

1. Baju Melayu Hipster

Image result for baju melayu hipsterPereka tempatan Zery Zamry menambah sentuhan moden dengan memasukkan reka bentuk dan grafik geometri kepada Baju Melayu tradisional. Seluar dibuat untuk kelihatan seperti jeans skinny yang sinonim dengan trend Hipster. Jika anda ingin membawa sedikit kelainan dalam fesyen Raya anda, koleksi ini pasti sesuai untuk anda.

2. Jubah Pahlawan

Image result for baju raya pelikJenama Jubah lelaki ini dikeluarkan oleh jenama tempatan yang dikenali sebagai Farbel Exclusive pada tahun 2016. Nampaknya pengasas jenama, Syubaili Aziz, sangat terinspirasi oleh pakaian Jepun Yukata dalam menghasilkan jubah ini. Walau bagaimanapun, koleksi ini mendapat kecaman teruk dari netizen dan ada yang menggambarkan ia seperti watak kartun popular “Teletubbies”.

3. Baju Raya Hello Kitty

Koleksi Baju Raya ini direka bentuk oleh ahli perniagaan kosmetik Yus Amina Mohd Zawizah dan Zabir Arfan. Pereka tempatan ini mencipta versi sendiri Hello Kitty yang bertemakan Baju Raya. Ramai netizen telah menyuarakan ketidaksetujuan mereka terhadap rekaan ini kerana ia kelihatan seperti cadar dan langsir. Ia juga turut mengeluarkan koleksi sedondon.

4. Baju Melayu 1Malaysia

Related imagePelakon Erry Putra mengeluarkan koleksi Baju Melayu sendiri dengan kerjasama dari UA Butik. Baju ini mendapat kritikan netizen kerana kelihatan seperti pakaian untuk menyusukan anak.

Namun menurut Erry, koleksi itu menggabungkan tiga baju tradisi mewakili tiga kaum utama di Malaysia iaitu baju Melayu, kurta dan samfu.

5. Kurta Wakanda

Related imageFilem Black Panther telah ditayangkan pada Februari lalu. Bukan sahaja mendapat pujian ramai, fesyen Wakanda juga turut mendapat perhatian. Sekitar sebulan selepas Black Panther di pawagam, pakaian Raja T’Challa dijual di Little India Singapura.

Sebuah syarikat fesyen tempatan bernama Batik Souq juga telah melancarkan versi pakaian tradisional Wakanda mereka sendiri. Kurta hitam bernama Kurta Wakanda Premium Edition dijual dengan harga promosi RM159 setiap satu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close