MalaysiaPolitik

Sarawak Keluar BN, Gabungan Parti Sarawak Dibentuk

Parti-parti komponen Barisan Nasional Sarawak telah memutuskan untuk keluar daripada gabungan parti pemerintah terdahulu itu untuk membentuk pakatan berasaskan negeri yang baru.

Ketua Menteri dan Presiden PBB Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg mengumumkan keputusan itu selepas mempengerusikan mesyuarat empat pemimpin parti hari ini.

Parti komponen Barisan Sarawak iaitu PBB, SUPP, PRS dan PDP, membuat keputusan sebulat suara untuk meninggalkan Barisan untuk membentuk gabungan baru parti yang dikenali sebagai Gabungan Parti Sarawak (GPS).

“Keputusan itu dibuat selepas banyak perbincangan, muhasabah dan pertimbangan sewajarnya, dengan mengambil kira perkembangan politik semasa negara selepas PRU14,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat itu.

Abang Johari berkata GPS tidak menyertai Pakatan Harapan tetapi akan bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan untuk kepentingan negara dan hak negari berdasarkan Perlembagaan Persekutuan dan Persekutuan Malaysia.

Selepas PRU-14, beliau berkata ini adalah “tepat pada masanya dan sesuai” untuk Sarawak mempunyai platform politik baru untuk menghadapi cabaran yang akan datang selaras dengan perubahan aspirasi, keperluan dan tuntutan rakyat Sarawak.

Image result for bn sarawak keluar parti

“Kami akan melindungi kepentingan semua rakyat Sarawak, tanpa mengira saiz masyarakat dengan cara yang inklusif. Oleh itu, keputusan untuk meninggalkan Barisan dibuat semata-mata demi kepentingan rakyat dan negeri.

“Gabungan baru kami akan membolehkan kami memberi tumpuan kepada kepentingan dan hak Sarawak berdasarkan Perjanjian Malaysia,” katanya.

Abang Johari menambah bahawa pembentukan GPS akan membolehkan parti-parti untuk berkhidmat dengan lebih baik kepada rakyat.

“Kami yakin ini adalah keputusan paling pragmatik dan tepat untuk membawa Sarawak ke era baharu yang dikehendaki oleh rakyat Sarawak,” katanya.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Barisan untuk kerjasama dan kejayaan masa lalu, tetapi berkata Sarawak sekarang harus bergerak ke arah yang baru, selaras dengan keadaan politik negara yang baru.

Selepas ini, katanya, gabungan baru itu akan memaklumkan kepada Barisan, Pendaftar Pertubuhan serta Speaker Dewan Undangan Negeri Sarawak dan Parlimen mengenai keputusannya. – The Star

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker