MalaysiaPolitik

Malaysia Baharu Di Mata Dunia

Malaysia sebagai sebuah negara dunia ketiga mendapat penghormatan dunia sewaktu pemerintahan Dr Mahathir pada tahun 1990-an.

Malaysia merupakan salah satu negara membangun pertama yang menjalankan kerjasama yang aktif dengan Afrika dengan mewujudkan usaha sama, membawa pelabur Malaysia, dan menggalakkan perdagangan yang teguh antara kedua-dua negara.

Bagi kebanyakan negara Afrika, Malaysia bermakna Dr Mahathir dan Dr Mahathir bermakna Malaysia. Kedua-dua mereka tidak boleh dipisahkan dan amat dekat dengan benua terbabit.

Dialog Antarabangsa Langkawi (LID) yang pertama diadakan pada tahun 1995 telah membawa banyak pemimpin Afrika. Pada tahun 1997, LID telah menjadi perhatian sebagai forum berwawasan bagi penggerak dan penggoncang dunia membangun untuk mengumpulkan dan bertukar idea-idea yang jujur.

Dengan minat Dr Mahathir kepada Afrika, Malaysia menjalinkan hubungan hampir dengan kesemua negara di benua itu, dengan satu duta yang meliputi lapan atau 10 negara Afrika.

Walau bagaimanapun, dalam tempoh enam tahun, pada tahun 2003, Malaysia tidak lagi mempunyai 12 kedutaan di Afrika. Ini juga merupakan tahun kehadiran Malaysia di Afrika semakin perlahan dan semakin menghilang.

Keputusan PRU-14 menandakan berakhirnya pemerintahan oleh gabungan yang sama selama 60 tahun yang lalu dan tempatnya digantikan oleh gabungan baru yang diketuai oleh seorang bekas perdana menteri yang telah memimpin Malaysia selama lebih dari satu pertiga daripada 60 tahun itu.

Peralihan kuasa berjalan dengan lancar. Tiada rusuhan jalanan dan tiada pertumpahan darah dilaporkan berlaku. Selain rakyat Malaysia yang terpaku pada berita dan media sosial mengenai pembentukan kabinet baru, mesej ucapan tahniah dari seluruh dunia termasuk dari Afrika turut diterima.

Bagi Afrika Barat, kembalinya Dr Mahathir bermakna Malaysia akan kembali menjadi “Harimau Asia”. Sudah pasti, dalam satu garis panduan dasar pertamanya, Dr Mahathir menunjukkan bahawa akan ada lebih banyak kerjasama selatan-selatan bersama Afrika.

Negara-negara Afrika yang lebih maju tidak lagi mencari penderma. Mereka mahukan rakan kongsi yang boleh dicontohi.

Afrika yang lama sudah hampir hilang. Pelaburan China, perdagangan yang lebih besar, dan pegawai serta pemimpin yang lebih berpengetahuan bermaksud bahawa mereka mahukan bantuan untuk membangunkan negara mereka.

Malaysia perlu kembali memainkan peranan di benua terbabit. Sebagai pertukaran, mereka kini mempunyai sumber yang berharga, baik dari segi komoditi dan sumber manusia yang boleh kita manfaatkan.

Sekali lagi, kita telah menarik perhatian antarabangsa dan kali ini kerana sebab yang betul. Kini, kita perlu memastikan peluang ini digunakan dengan bijak untuk menjangkau seberapa banyak rakan negara yang mampu dicapai demi mengangkat darjat negara di mata dunia. – NST

Show More

Related Articles

Back to top button