Bisnes & Ekonomi

Operasi GrabFood Gantikan Perkhidmatan Uber Eats

Penutupan operasi Uber Eats telah diteruskan oleh perniagaan GrabFood. Dalam e-mel kepada pelanggan, Uber Malaysia berkata aplikasi Uber Eats tamat beroperasi pada hujung bulan Mei.

E-mel itu turut mengesyorkan pengguna untuk berhijrah ke aplikasi GrabFood dan meraikan perpisahan dengan diskaun RM15 untuk dua pesanan pertama sebelum 30 Jun dengan kod promo HIGRABFOOD.

Grab Malaysia juga mengumumkan pelancaran GrabFood secara rasmi di Mont Kiara, Sri Hartamas, Bukit Damansara dan Bangsar, serta di bandaraya Kuala Lumpur termasuk Kampung Baru, Chow Kit, Pusat Bandar KL, Titiwangsa dan Setiawangsa.

Ketua Grab negara, Sean Goh berkata teknologi tempatannya akan menjadikan pengangkutan dan penghantaran makanan lebih cekap dengan adanya platform pembayaran GrabPay dan program kesetiaan GrabRewards.

“Pengembangan GrabFood di Malaysia akan memberikan yang terbaik dari dapur Malaysia kepada lebih banyak pengguna dan menyediakan lebih banyak peluang pendapatan untuk peniaga tempatan dan rakan kongsi penghantaran,” katanya dalam satu kenyataan akhbar.

Image result for grabfood malaysia

GrabFood telah menandatangani kerjasama lebih daripada 300 peniaga seperti KGB, Baba Low, La Juiceria Superfood Cafe, Sala, Steak dan Lobster, Chef Chef, Inside Scoop, dan Sudut Devi.

“Dengan GrabFood, kami ingin melayani setiap keinginan pengguna sekaligus menyediakan platform untuk penjual makanan melebarkan perniagaan dalam talian dan mencapai pelanggan yang lebih luas,” kata Goh.

Beliau menambah bahawa penyelidikan pengguna dengan peniaga menunjukkan bahawa perkhidmatan GrabFood dapat membantu peniaga terutamanya untuk perniagaan kecil yang mempunyai kedai di kawasan terpencil.

Menurut The Star, dengan GrabFood, pengguna tidak perlu membuat pesanan minimum dan caj bayaran penghantaran ditetapkan pada RM5.

Pengguna juga boleh menjadualkan pesanan sehingga lima hari lebih awal, sekiranya mereka perlu menjadi tuan rumah parti atau mempunyai kehidupan yang sangat berstruktur.

Pengguna akan memerlukan akaun Grab untuk log masuk dan mereka akan diberi ganjaran GrabRewards pada kadar lima mata untuk setiap RM1 yang dibelanjakan.

Semua restoran di Uber Eats boleh didapati di GrabFood dengan harga yang sama dan Grab berjanji untuk menambah lebih banyak restoran dalam senarai.

Show More

Related Articles

Back to top button