MalaysiaPolitik

‘Tsunami Malaysia’ Yang Mengubah Negara

Sudah lebih dari 2 minggu sejak Pilihan Raya Umum ke-14 diadakan di mana pilihan raya itu menyaksikan Barisan Nasional kehilangan kawalan badan perundangan Persekutuan buat kali pertama sejak Merdeka.

Kebanyakan penganalisis meramalkan kemenangan tipis oleh BN dengan kehilangan lebih banyak kerusi berbanding pada tahun 2013.

Penganalisis-penganalisis berpendapat persempadanan semula kawasan dan peranan PAS sebagai ‘spoiler’ akan membantu kemenangan BN pada 9 Mei lalu.

Hanya penyokong Pakatan Harapan yang optomistik seperti Rafizi Ramli, meramalkan perubahan kerajaan di peringkat Persekutuan.

Malam pengiraan undi adalah saat yang amat mendebarkan. Wajaran tinggi BN jatuh dapat dilihat apabila kebanyakan kerusi kubu mereka dimenangi oleh pihak lawan. Menjelang 12 pagi, jelas bahawa BN telah kalah dalam PRU-14.

Senario politik negara terus berubah secara 360 darjah. Malaysia mempunyai Perdana Menteri yang baru tetapi lama. Kita mempunyai ahli Kabinet yang baru, yang telah mula bekerja. Hutang dan liabiliti negara negara juga turut didedahkan.

Melihatkan keadaan negara yang semakin memulih, ia adalah masa yang sesuai untuk memahami mengapa tsunami berlaku pada pilihan raya lalu.

Pertama, ‘tsunami Melayu’ seperti yang dicetuskan oleh ahli DAP, Liew Chin Tong, telah berlaku. Ia mungkin lebih tepat untuk menggambarkan perubahan Melayu itu sebagai ‘gelombang’ yang mendasari ‘tsunami Malaysia’.

Gelombang itu bermakna banyak kerusi yang dipegang oleh BN sebelum ini beralih ke PH atau PAS. Dalam hal ini, kebanyakan pengundi mengambil pendekatan untuk mengundi parti yang kemungkinan besar dapat menang terhadap BN. Di kawasan Selatan dan Tengah, pengundi memilih PH, sementara di sepanjang Pantai Timur PAS adalah pilihan yang lebih kuat.

Image result for keputusan pru 14

Sentimen anti-BN dapat dilihat dengan jelas jika anda mengkaji peta pasca PRU-14. Ia terbentang dari sempadan Thailand ke Causeway, dari Lebuhraya Utara Selatan ke Lebuhraya Pantai Timur, dari Semenanjung Malaysia ke Sarawak dan Sabah, dari Selat Melaka ke Laut China Selatan.

Terdapat kemungkinan beberapa faktor yang menyebabkan tsunami Malaysia ini. Kos hidup dan isu ekonomi adalah faktor penting di samping pembasmian Cukai Barangan dan Perkhidmatan yang menjadi taruhan manifesto pembangkang ketika itu.

Skandal utama seperti 1MDB, Felda, MARA dan lain-lain juga merupakan isu yang menggerakkan pengundi. Pertahanan membuta-tuli BN terhadap bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak serta fakta bahawa ia telah berkuasa selama 6 dekad, juga menjadi faktor gelombang reformasi.

Dengan kehadiran semula Tun Mahathir Mohamad dalam gelanggang politik, para pengundi mempunyai tokoh yang dikenali dan dipercayai untuk meringankan kebimbangan mereka terhadap Pakatan Harapan.

Semua faktor ini, dan mungkin lebih banyak lagi, digabungkan untuk mewujudkan ribut sempurna yang melepaskan cengkaman BN dari takhta kepimpinan negara yang telah ditawan selama 60 tahun.

Apa sahaja yang berlaku, keputusan PRU-14 akan menandakan permulaan demokrasi sebenar di Malaysia. Ia memberi kuasa kepada rakyat, yang kini benar-benar boleh percaya bahawa kuasa berada di tangan mereka untuk menentukan masa depan negara ini. – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button