Gaya HidupMakan & Minum

Pelbagai Makanan Tradisi Sabah di Pasar Muafakat Johor

Orang Sabah yang tinggal di Johor kini tidak perlu lagi bersusah payah untuk mendapatkan makanan tradisi mereka kerana pelbagai hidangan dari Negeri di Bawah Bayu itu kini boleh didapati di Pasar Muafakat Sabah @ Johor di Johor Bahru.

Pelbagai hidangan Sabah yang sentiasa dicari ketika bulan Ramadan seperti tehe-tehe (sejenis landak laut), sianglag, bianban, piutu, kinilau serta agar-agar laut boleh didapati di pasar berkenaan.

Penjual makanan, Zahti Salih, 46, berkata agar-agar laut diterbangkan khas dari Kota Kinabalu, Sabah, kerana ia tidak dapat ditemui di Semenanjung Malaysia.

“Mudah untuk dimasak, ia hanya perlu direndam dalam air untuk sementara waktu dan direbus untuk menghilangkan bau dan rasa air laut,” katanya.

Najir Mucer, 43, adalah seorang pakar dalam masakan Sabah yang berasaskan ubi kayu seperti sianglag, bianban dan piutu.

Image result for bianban sabah
Piutu

“Bianban adalah ubi kayu yang telah direbus, diparut dan dibungkus dengan daun pisang, manakala sianglag dan piutu adalah ubi kayu yang direbus dan dicampur dengan kelapa yang dicincang.

“Sianglag dijual dalam bentuk rumpun sementara piutu datang dalam bentuk sosej,” jelasnya.

Untuk penjual pencuci mulut Faiza Limpalan, 43, hidangan buko salad yang dimasak olehnya adalah makanan yang paling dicari oleh pelanggannya.

“Ia diperbuat daripada kelapa muda yang dicincang dan dicampur dengan buah-buahan dalam tin dan keju. Ia adalah hidangan manis yang lebih enak untuk disajikan secara sejuk, “katanya.

Image result for salad buko
Buko Salad

Pembinaan Pasar Muafakat Sabah @ Johor dijangka akan dapat merancakkan pertumbuhan ekonomi masyarakat setempat selain menjadi tarikan baharu pelancongan negeri Johor.

Pasar yang menempatkan 40 unit gerai termasuk pelbagai kemudahan awam itu dibina dengan kos sebanyak RM2.1 juta.

Presiden Persatuan Suluk Bersatu Sabah (PSBS) Faisal Sisar, 36, berkata pasar berkenaan dibina bagi memberikan kemudahan kepada masyarakat Sabah untuk menjalankan perniagaan mereka yang akan mengetengahkan pelbagai barang dan produk buatan dari Sabah.

Sehingga kini, terdapat hampir 30,000 masyarakat Sabah yang menetap di seluruh negeri Johor dengan kawasan tumpuan di Pasir Gudang, Pengerang dan Kota Tinggi. – The Star / Bernama

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button