Gaya HidupKerjaya

Negara Memerlukan Lebih Ramai Doktor Haiwan

Walaupun terdapat peningkatan jumlah doktor haiwan di Malaysia, ia masih tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan semasa.

Pada masa ini, terdapat 2,512 doktor haiwan di seluruh negara yang berdaftar dengan Majlis Veterinar Malaysia. Ini membawa nisbah jururawat kepada satu untuk setiap 12,000 rakyat, peningkatan dari 1: 15,000 pada tahun 2015.

“Angka semakin meningkat. Setiap tahun, kira-kira 150 doktor baru didaftarkan dengan majlis tetapi Malaysia masih memerlukan lebih ramai doktor haiwan, terutama dalam amalan klinikal seperti merawat haiwan peliharaan,” kata ketua pengarah Jabatan Perkhidmatan Haiwan (DVS) Datuk Dr Quaza Nizamuddin Hassan Nizam.

Oleh kerana permintaan yang tinggi, permit doktor veterinar sementara diberikan kepada individu yang berkelayakan. Majlis juga dibenarkan mengambil doktor veterinar asing untuk mengisi jurang ini. Seramai 56 doktor haiwan asing, kebanyakannya dari Indonesia dan India, diberikan kelulusan bekerja di Malaysia.

Menurut laporan The Star, terdapat sejumlah 453 klinik veterinar swasta di seluruh negara pada masa kini.

Peningkatan kesedaran dalam kebajikan haiwan dan bilangan pemilik haiwan yang lebih tinggi adalah antara faktor yang mendorong permintaan untuk lebih banyak amalan klinikal.

DVS sedang menjalankan kajian dengan Universiti Putra Malaysia untuk melihat permintaan dan pembekalan doktor haiwan di negara ini, yang akan disiapkan dalam tempoh enam bulan akan datang.

Kajian ini akan meramalkan berapa banyak doktor haiwan yang diperlukan dan mengenal pasti penyelesaian jangka panjang tentang bagaimana untuk meningkatkan jumlah doktor haiwan.

Doktor veterinar kadang-kadang kurang dihargai kerana kurangnya kesedaran awam mengenai peranan mereka dalam masyarakat. Selain merawat haiwan, doktor haiwan juga mempunyai kesan langsung kepada manusia.

Doktor haiwan terlibat dalam mengawal penyakit zoonotik iaitu penyakit yang boleh ditularkan dari haiwan kepada manusia seperti rabies dan selesema burung, serta mencegah penyebaran mereka kepada manusia.

Selain itu, doktor veterinar juga bertanggungjawab dalam pengeluaran makanan di mana kepakaran mereka diperlukan untuk meningkatkan produktiviti petani untuk memastikan bekalan daging, susu, ayam dan lain-lain yang berterusan.

“Mereka juga memastikan makanan dari ladang selamat dimakan,” kata Dr Quaza Nizamuddin sambil menambah bahawa doktor haiwan memantau makanan haiwan serta mencegah bahan kimia dan hormon berlebihan daripada memasuki daging.

Walaupun peranan doktor haiwan diiktiraf oleh industri berkaitan, terdapat keperluan untuk meningkatkan kesedaran mengenai sumbangan mereka kepada orang ramai secara keseluruhan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close