Gaya HidupKerjaya

Pekerjaan Yang Hampir Hilang Ditelan Arus Teknologi

Di seluruh dunia, pekerjaan sedang berubah. Teknologi kini mengambil alih banyak industri dalam jangka masa yang pantas.

Lampu LED yang lebih cerah menggantikan papan tanda neon berwarna-warni di Hong Kong, sementara pemilikan kereta dan kewujudan syarikat e-hailing sedang mengetepikan pemandu beca di India.

Di Colombia, kerani jalanan Bogota yang pernah menjadi sumber pendapatan kini hilang. Begitu juga dengan tugas pembasuh pakaian wanita di Ecuador yang kini diambil alih oleh mesin basuh.

Tetapi sesetengah pekerja dan tukang tradisional bertekad untuk berpegang kepada pekerjaan lama yang semakin hilang ditelan teknologi. Di Venezuela, jurugambar Rodrigo Benavides lebih suka cara lama membuat imej kerana ia membantu dia berhubung terus dengan subjeknya.

Rodrigo Benavides

Dia bekerja dengan peralatan dan teknik yang hampir hilang, dan berus mengetepikan revolusi digital. “Saya tidak minat sama sekali dengan teknologi,” katanya.

Dengan kamera Olympus antik berusia 50 tahun dan pembesar yang dibeli pada tahun 1980, dia menggunakan bilik mandinya sebagai makmal gambar, membangunkan negatif, mengubahnya menjadi cetakan hitam-putih. Ia masih mempesonakannya setiap kali imej perlahan-lahan timbul, apabila bersentuhan dengan bahan kimia.

Keghairahan Benavides dalam menghasilkan gambar secara tradisional juga dapat dilihat dalam kerja salah seorang pembuat papan tanda neon terakhir di Hong Kong, Wu Chi Kai.

Wu Chi Kai

Hong Kong adalah sebuah bandar yang tidak pernah tidur dan disimbahi cahaya lampu dari pelbagai jenis selama 24 jam.

Sepanjang 30 tahun dalam perniagaan, kewujudan neon mengubah landskap bandar dengan menonjolkan papan tanda bercahaya terang dari sesebuah bangunan, mengiklankan segala-galanya dari restoran ke kedai mahjong.

Tetapi dengan peningkatan populariti lampu LED yang lebih terang dan lebih mesra alam serta perintah kerajaan untuk menghapuskan papan tanda vintaj yang dianggap berbahaya, perniagaan lampu neon Wu bagaikan berada di penghujung.

Walaupun permintaan semakin kurang, Wu yang berusia 50 tahun terus berniaga, bekerja dengan tiub kaca yang dipenuhi dengan serbuk fluorescent dan mengandungi pelbagai gas termasuk neon, argon serta merkuri untuk menghasilkan warna yang berbeza.

Wu membentuk tiub terbabit dalam pembakar gas pada suhu mencecah 1,000 ° C. Dia bekerja tanpa visor keselamatan yang menyebabkannya tercedera akibat terkena serpihan kaca yang pecah.

Di Kolkata, Mohammad Maqbool Ansari berkata dia gembira menarik becanya melalui jalan-jalan yang sesak di bandar raya India, salah satu pekerjaan yang telah lama dilarang di kebanyakan negara di dunia.

Mohammad Ashgar, 65, an Indian rickshaw puller, poses for a photograph next to his rickshaw in Kolkata on April 21, 2018.

Kolkata adalah salah satu tempat terakhir di dunia di mana menarik beca adalah ciri kehidupan seharian dan Ansari adalah sebahagian daripada mereka yang masih mencari nafkah daripada pekerjaan yang memenatkan ini.

Lelaki berusia 62 tahun itu telah menarik beca selama hampir empat dekad, mengangkut kargo dan penumpang dengan tangannya dalam hujan lebat dan cuca panas yang sering melanda metropolis India.

Jumlah penarik beca semakin merosot kerana perkhidmatan itu digantikan oleh tuk-tuk, teksi kuning ikonik di Kolkata serta diancam oleh kemudahan moden seperti Uber. – The Star

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker