Tempatan

KPPK: Malaysia Kekurangan Guru Bahasa Inggeris

Kesatuan guru telah menggesa kerajaan persekutuan baharu untuk meningkatkan jumlah guru Bahasa Inggeris  (BI) di sekolah sambil memberi amaran bahawa bilangan guru BI akan kekurangan tidak lama lagi.

Harry Tan, setiausaha agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (KPPK) berkata bagi negeri Kelantan sahaja terdapat kekurangan sebanyak 500 guru bahasa Inggeris, dan bilangan itu perlu ditingkatkan dengan serta-merta atau ia akan merosot secara mendadak dalam masa terdekat.

Beliau menegaskan bilangan itu mungkin akan turun lagi. Malaysia kini mempunyai kira-kira 450,000 guru untuk mengajar kira-kira lima juta murid di sekolah kerajaan.

Tan berkata kepentingan Bahasa Inggeris tidak boleh dinafikan dengan globalisasi yang semakin meningkat. Ia penting bagi kerajaan untuk menangani kekurangan tersebut dan meningkatkan tahap penguasaan Bahasa Inggeris di Malaysia.

“KPPK berharap kerajaan baharu akan terus menyokong inisiatif untuk Peningkatan Kemahiran Profesional Guru Bahasa Inggeris yang telah ditetapkan oleh kementerian pendidikan.”

Tan berkata sebuah kaji selidik mendapati bahawa kecekapan bahasa Inggeris negara pada tahun lalu meletakkan Malaysia pada kedudukan ke-13 daripada 80 buah negara. Hal ini menjadikannya sebagai contoh  terbaik bahawa pentingnya keperluan untuk meningkatkan lebih banyak guru bahasa Inggeris.

Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker