Antarabangsa

GAP Minta Maaf Cetak T-Shirt Peta China Tanpa Taiwan

Syarikat pakaian Amerika Syarikat, Gap telah meminta maaf kepada China angkara baju T-shirt yang dicetakkan bersama sebuah peta yang menunjukkan tanah besar China tanpa Taiwan.

China, yang menganggap Taiwan sebagai sebahagian daripada negaranya, telah mengambil tindakan terhadap syarikat penerbangan, hotel dan syarikat lain sejak beberapa bulan kebelakangan kerana menyenaraikan pulau itu sebagai negara yang asing di laman web mereka.

T-shirt Gap tersebut, yang dijual di pasaran luar negara, mempunyai peta China tanpa Taiwan, menurut sebuah gambar yang dimuat naik di akaun Twitter akhbar People’s Daily.

Akhbar Global Times yang dikendalikan oleh kerajaan itu berkata peta itu juga tidak menunjukkan Tibet Selatan dan Laut China Selatan, dan isu itu mencetuskan ulasan negatif di media sosial di China selepas satu gambar baju itu telah dimuat naik ke media sosial.

Beratus-ratus orang mengadu pada akaun rasmi Gap di laman web microblogging Weibo China.

Syarikat AS mengeluarkan kenyataan mohon maaf pada Weibo, mengatakan ia “menghormati integriti kedaulatan dan wilayah China”.

“Kami sangat menyesal atas kesilapan yang tidak disengajakan ini. Kami melakukan pemeriksaan dalaman untuk membetulkan kesilapan secepat mungkin,” kata Gap.

“Kami telah menarik produk ini dari pasaran China dan memusnahkan semuanya.”

Syarikat itu berkata ia mematuhi undang-undang China dan akan menumpukan perhatian kepada pengawasan yang lebih besar untuk mengelakkan kesalahan ini berulang pada masa akan datang.

Menurut Global Times, Gap berkata bahawa T-shirt itu belum lagi dikeluarkan di China.

Jurucakap kementerian luar negeri, Lu Kang telah menerima permohonan maaf tersebut.

“Kami perasan kenyataan (Gap) ini dan kami akan memperhatikannya,” kata Lu.

Rangkaian hotel US Marriott, jenama pakaian Sepanyol Zara dan syarikat-syarikat penerbangan telah turut mengundang kemarahan China kerana tidak mengklasifikasikan Taiwan sebagai sebahagian daripada China di laman web mereka.

Pentadbiran Penerbangan Awam Cina telah menghantar notis kepada 36 syarikat penerbangan asing, termasuk beberapa syarikat penerbangan AS, pada 25 April, meminta mereka mematuhi piawaian Beijing, menurut White House.

Pada bulan Januari, Qantas Airways Australia telah menukar klasifikasi laman web Taiwan dan Hong Kong dari negara-negara yang berasingan ke wilayah China, menyalahkan perkara itu pada “kekeliruan”.

Taiwan telah memerintah sendiri sejak berpisah dari tanah besar China selepas perang saudara tahun 1949, mengekalkan kerajaan sendiri, ketenteraan dan dasar luar negara sendiri.

Show More

Related Articles

Back to top button