Tempatan

Mengenang Jasa Bekas Datuk Bandar Tan Sri Elyas Omar

Dalam tempoh perkhidmatannya sebagai Datuk Bandar Kuala Lumpur pada tahun 1981 hingga 1992, Tan Sri Elyas Omar dikagumi ramai kerana jasanya terhadap pembangunan infrastruktur bandar Kuala Lumpur dan juga sumbangan sosial dan ekonomik kepada penduduk bandar.

Dalam pada itu, Tan Sri Elyas memain peranan yang besar dalam memberi perumahan kepada golongan gelandangan, mencantikkan taman awam dan mencipta beberapa mercu tanda terkenal di Kuala Lumpur, termasuk Taman Orkid, Taman Burung, Taman Rama-Rama dan Dataran Merdeka.

Bagi menghargai sumbangan beliau, anak kelahiran Penang tersebut telah dinamakan Personaliti Wilayah Persekutuan Tahun 2007 oleh Kementerian Wilayah Persekutuan.

Selain itu, beliau juga telah menyumbang banyak dalam bidang sukan.

Elyas telah membanggakan nama Malaysia apabila membimbing pasukan badminton negara sehingga membawa kemenangan anugerah berprestij Thomas Cup pada 1992 apabila beliau menjadi Presiden Persatuan Badminton Malaysia (1985-1993).

Selepas beliau dilantik sebagai presiden Kuala Lumpur FA (1984-1996), pasukan bola sepak Kuala Lumpur telah menyaksikan kemenangan Malaysia Cup untuk tiga tahun berturut-turut iaitu pada 1987, 1988 dan 1989.

Dari tahun 2005 hingga 2008, Elyas berkhidmat sebagai Pesuruhjaya Sukan Kementerian Belia dan Sukan.

Ketika itu, beliau menjadi Pesuruhjaya Sukan yang pertama untuk memberi kesedaran kepada persatuan sukan supaya mendaftar dengan Pejabat Pesuruhjaya dan bukan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM).

Semasa tugasnya sebagai Pesuruhjaya Sukan, Elyas yang memegang Ijazah Sarjana Pentadbiran Undang-undang juga telah menyelesaikan pelbagai konflik di arena sukan, termasuk golf, taekwondo, badminton, pagar dan bola sepak.

Show More

Related Articles

Back to top button