Gaya HidupKesihatan

Aktiviti Sauna Boleh Mengurangkan Risiko Strok

Menurut satu kajian, orang yang kerap mengunjungi sauna mungkin menghadapi risiko strok yang jauh lebih rendah berbanding mereka yang kurang kerap mengunjunginya.

Laporan dalam yang diterbitkan jurnal Neurologi itu adalah yang pertama mengkaji hubungan antara sauna dan strok berdasarkan lebih daripada 1,600 orang penduduk Finland yang diikuti selama purata 15 tahun.

Responden yang menghabiskan masa di sauna empat hingga tujuh hari seminggu menunjukkan 61 peratus risiko yang lebih rendah mengalami strok daripada orang yang pergi seminggu sekali.

Faedah itu juga jelas bagi mereka yang mengunjungi sauna dua atau tiga kali seminggu, dengan risiko strok sebanyak 14 peratus berbanding mereka yang mengunjungi sauna sekali seminggu.

Para penyelidik mendapati faedah berterusan walaupun selepas menyesuaikan diri dengan faktor lain yang boleh menjejaskan risiko strok, termasuk senaman, kolesterol tinggi, merokok dan kencing manis.

“Keputusan kajian ini amat menarik kerana aktiviti bersauna biasanya digunakan oleh orang ramai untuk merehatkan diri dan kini ia turut didapati mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan vaskular,” kata pengarang kajian Setor Kunutsor dari University of Bristol.

Menurut laporan NST, sauna mempunyai kesan dalam menurunkan tekanan darah yang mungkin menjadi penyebab utama aktiviti itu mengurangkan risiko strok.

Penyelidik mengingatkan bahawa kajian itu hanya bersifat pemerhatian. Oleh kerana ia berdasarkan jawapan soal selidik, ia bukanlah sejenis kajian “penyebab dan kesan”.

Kajian terdahulu telah menghubungkan penggunaan sauna kepada penurunan tekanan darah tinggi, demensia dan kematian akibat penyakit kardiovaskular.

Kajian itu melibatkan orang-orang yang berumur 53 hingga 74 tahun di bahagian timur Finland.

Oleh kerana begitu sedikit peserta tidak pernah mengunjungi sauna, penyelidik tidak dapat membandingkan kesan antara pengunjung sauna dan orang-orang yang tidak mengunjunginya.

Di Finland, sauna sangat biasa sehingga ramai penduduk memilikinya di rumah mereka kerana cuaca negara yang sejuk.

Pakar mengatakan ssesetengah orang harus mengelakkan sauna, termasuk mereka yang baru mengalami serangan jantung, mereka yang mengalami angina, dan orang tua dengan tekanan darah rendah.

Show More

Related Articles

Back to top button