Gaya HidupMakan & Minum

5 Panduan Pengambilan Makanan Semasa Ramadan

Bulan suci Ramadan bakal menjelma tidak lama lagi dan ia adalah masa bagi umat Islam untuk menahan diri secara fizikal dan rohani.

Puasa selama sebulan boleh menjadi cabaran kerana anda mungkin mengalami ketidakselesaan diet tertentu akibat perubahan rutin makan. Semua ketidakselesaan ini dapat dikurangkan dengan beberapa perancangan awal. Berikut adalah beberapa petua yang harus diingat:

1. JANGAN ABAIKAN SAHUR

Sahur tidak boleh ditinggalkan. Malangnya, sesetengah orang gemar meninggalkan sahur dan lebih suka makan berat sebelum tidur. Selepas tidur malam, tubuh anda perlu menambah nutrien supaya anda boleh berpuasa dengan kurang rasa ketidakselesaan penghadaman. Memulakan puasa tanpa makanan sahur boleh menyebabkan anda berasa lemah pada waktu siang.

2. BANYAKKAN MINUM AIR

Sepanjang bulan puasa, minum dua liter air atau lapan gelas air yang disyorkan sehari. Minum sekurang-kurangnya dua hingga tiga gelas air sebelum mula puasa untuk membantu anda terhidrasi pada siang hari.

Dehidrasi adalah penyebab utama masalah ketidakselesaan dalam bulan Ramadan seperti sembelit, keletihan dan sakit kepala. Juga, sebaik sahaja anda berbuka, pastikan anda minum air secara berkala di antara iftar dan waktu tidur anda. Ambil makanan dengan kandungan air yang tinggi seperti sup, buah-buahan dan sayur-sayuran juga boleh menambahkan jumlah pengambilan cairan.

Perlu diketahui bahawa minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh dan soda berkarbonat menarik air keluar dari badan anda kerana kesan diuretiknya. Jadi pada Ramadan, pilihan minuman yang lebih baik ialah air, jus buah segar, air kelapa muda atau susu. Jenis-jenis minuman ini bukan sahaja akan menghidratkan anda tetapi juga memberi badan anda nutrien tambahan yang diperlukan semasa berpuasa.

3. MEMPELBAGAIKAN PENGAMBILAN KELAS MAKANAN

Pastikan makanan anda semasa Ramadan adalah pelbagai makanan segar seperti bijirin, protein tanpa lemak, sayur-sayuran, buah-buahan dan tenusu untuk memastikan anda mendapat semua nutrien penting untuk kesihatan yang baik. Hadkan makanan proses yang tinggi lemak, gula dan garam berlebihan.

Makanan yang dimasak di rumah sentiasa menjadi pilihan yang lebih baik kerana anda dapat mengawal bahan-bahan ditambah dengan jumlah minyak, garam dan gula yang anda gunakan untuk membuat makanan lebih sihat.

4. BERBUKA SECARA SEDERHANA

Apabila tiba masanya untuk berbuka puasa, elakkan pengambilan makanan berminyak seperti kek dan makanan ringan bergoreng lain. Sebaliknya pilihlah kurma, buah-buahan atau kekacang untuk memenuhi kelaparan anda.

Jika anda sering terperangkap dalam lalu lintas yang sibuk, pastikan pilihan makanan tersebut dibawa bersama supaya anda tidak perlu melambatkan berbuka. Ini akan menghalang anda daripada terlalu kelaparan sehingga anda berisiko makan berlebihan dan menyebabkan ketidakhadaman.

5. MASAK DENGAN CARA YANG LEBIH SIHAT

Hadkan makanan yang digoreng dan hidangan berminyak semasa Ramadan kerana ia boleh menyebabkan ketidakselesaan perut, pedih ulu hati dan ketidakhadaman. Sediakan hidangan yang dimasak dengan kurang minyak seperti daging panggang, hidangan yang direbus, sup dan banyak sayuran. Elakkan pencuci mulut yang manis dan gantikan dengan buah segar. – New Straits Times

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker