Teknologi

Pengekod Wanita Afghanistan Cipta Permainan Demi Keadilan

Seperti permainan popular Super Mario Bros, tetapi dengan gaya Afghanistan. Ini adalah bagaimana pengekod generasi pertama wanita Afghanistan menerangkan kebolehan mereka sebagai pembuat permainan selepas memuat naik lebih daripada 20 permainan video digital tahun ini.

Lebih daripada 20 wanita muda di bandar barat Herat telah menggelar diri mereka sebagai pakar komputer dengan mencipta aplikasi dan laman web serta menjejaki ‘bug’ dalam kod komputer.

Salah satu permainan yang direka oleh pasukan wanita itu telah menarik perhatian pemaju dan pemain kerana ia menggambarkan penindasan penanaman opium dan cabaran yang dihadapi oleh pasukan keselamatan Afghanistan ketika mereka cuba menghapuskannya.

Permainan 2D “Fight Against Opium” adalah tafsiran animasi tentang misi yang dilakukan oleh tentera Afghanistan untuk memusnahkan penanaman opium dan membantu para petani beralih kepada penanaman saffron.

Menurut NST, Afghanistan adalah sumber opium terbesar di dunia tetapi ia juga turut menanam saffron iaitu rempah yang paling mahal di dunia yang telah lama disuarakan sebagai alternatif kepada petani yang menanam opium yang digunakan untuk membuat heroin.

Walaupun diharamkan, pengeluaran opium mencatat rekod pada 2017, naik 87 peratus berbanding 2016, menurut kajian U.N.

Khatira Mohammadi, seorang pelajar yang membantu membangunkan permainan anti-opium itu, berkata dia mahu menunjukkan kerumitan masalah dadah dengan cara yang paling mudah.

“Kami telah menggambarkan masalah utama negara melalui permainan video,” kata Khatira.

Di institut ini, lebih daripada 90 kanak-kanak perempuan dan wanita muda, memakai jilbab dan jubah hitam, dilatih dengan ilmu pengekodan dan pembangunan perisian, profesion yang dilihat sebagai tidak sesuai untuk wanita di Afghanistan.

Dalam masyarakat Afghanistan, wanita tidak digalakkan untuk bekerja di luar rumah. Wanita yang bekerja adalah kebanyakannya guru, jururawat, doktor, bidan dan pembantu rumah.

“Pengekod boleh bekerja dari rumah dan dalam proses ini wanita sedang membina jalan kerjaya baru untuk diri mereka sendiri dan untuk generasi akan datang,” kata Hasib Rasa, pengurus projek Code to Inspire.

Selepas pemecatan Taliban pada tahun 2001, wanita memperoleh kebebasan untuk bekerja di pejabat dengan lelaki tetapi ramai yang menganggap bekerja sebagai pencipta perisian komputer adalah langkah yang terlalu jauh.

Hasib Rasa berkata kanak-kanak perempuan digalakkan untuk mereka bentuk watak, matlamat, dan halangan pemain asal yang mencerminkan masyarakat Afghanistan.

Kursus itu dikhaskan untuk wanita, berumur 15-25 tahun yang tidak dapat mengikuti ijazah selama empat tahun kerana kekurangan dana atau halangan dari keluarga di mana mereka dicegah daripada mendaftar di sekolah-sekolah pendidikan.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close