Bisnes & Ekonomi

Halia Bentong: Pasaran Digital Untuk Produk Tradisional

Mempunyai ijazah dalam pengurusan pemasaran, Patrick Khoo kembali ke kampung halaman untuk menyertai bapanya dalam bidang penanaman halia dan bercita-cita untuk membawa tanaman itu ke tahap yang lebih tinggi.

Graduan Universiti Malaysia Terengganu dan petani halia generasi ketiga itu turut memberikan sentuhan digital kepada produk serbuk halia buatannya.

“Para pelajar UTAR membantu saya membuka kedai di Lazada dan 11street untuk menjual produk itu,” kata Patrick, 38, yang menyertai ayahnya, Khoo Lu Sang, 68, dalam menjalankan Perdagangan Halia Segar selepas tamat pengajian.

Kebanyakan halia segar mereka masih dijual kepada pemborong dan pelanggan secara tradisional.

Satu-satunya daripada empat beradik yang mengikuti jejak langkah ayahnya, Patrick berkata mereka bekerja keras mengusahakan tanah seluas 1.2 hektar yang disewa kira-kira RM180 setahun dari Jabatan Perhutanan.

Ladang mereka adalah sebahagian daripada 287 hektar kawasan lereng yang dipajak kepada 231 penduduk kampung, satu pengaturan yang difasilitasi oleh MCA kira-kira 10 tahun yang lalu untuk menyelesaikan masalah kekurangan tanah.

Mempunyai sebidang tanah yang sah untuk menanam, mereka kini menuai kira-kira 15 hingga 20 tan halia setahun.

Dikenali sebagai halia Bentong, tanaman itu dijual dengan harga sehingga RM24 sekilogram di pasaran, berbeza dengan halia biasa yang dijual di antara RM5 dan RM8 sekilogram.

“Halia kami menjadi sangat terkenal, terima kasih kepada presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai, yang telah mempromosikan halia Bentong beberapa tahun ini,” kata Patrick yang sering berkeliaran di ladang ketika masih kecil.

Patrick berkata halia Bentong juga dijual di Ipoh, Kuala Lumpur dan Seremban, tetapi petani di sini tidak dapat menjamin bekalan berterusan disebabkan kekurangan tanah untuk pertanian halia.

Selepas setahun penanaman halia, tanah itu perlu berehat kira-kira empat atau lima tahun sebelum petani dapat menanam semula.

“Oleh itu, kita biasanya membahagikan tanah dan menanam halia secara berkelompok,” katanya.

Kawasan bandar berdekatan juga mula menanam jenis halia yang sama, tetapi Patrick menegaskan bahawa halia dari Bukit Tinggi adalah yang terbaik.

“Ada sesuatu tentang tanah di sini yang memberikan rasa unik kepada halia itu,” katanya kepada The Star.

Show More

Related Articles

Back to top button