Gaya HidupKecantikan

5 Cara Menurunkan Berat Badan Dalam 5 Hari

Menurunkan berat badan adalah satu misi yang sangat rumit. Kebanyakan orang berdiet dengan cara yang salah sehingga menyeksa diri sendiri.

Ada cara yang lebih baik. Daripada mengejutkan tubuh anda dengan kaedah rawak yang mungkin tidak berfungsi sama sekali, anda boleh mengikuti 5 tip menurunkan berat badan ini untuk membakar lemak dengan cara yang sihat.

1. Kurangkan pengambilan karbohidrat

Untuk mencapai penurunan berat badan yang cepat, anda perlu mengubah diet anda. Kehilangan lemak berlaku kerana keseimbangan tenaga: kalori yang diambil berbanding kalori yang keluar. Bagi kebanyakan orang, cara yang berkesan untuk mengurangkan karbohidrat adalah dengan mengambil lebih protein dan lemak.  Karbohidrat seperti pasta, beras, roti, kentang, dan lain-lain mengandungi banyak kalori, menjadikannya lebih sukar bagi anda untuk menurunkan berat badan dengan cepat.

2. Lakukan senaman berintensiti tinggi (HIIT)

Jika anda ingin membakar lemak dengan cepat, anda perlu memperbaiki latihan senaman anda. HIIT meningkatkan VO2 max(penggunaan oksigen ketika bersenam) dan membakar lebih banyak kalori berbanding dengan latihan aerobik yang berterusan. Empat minggu senaman HIIT membakar jauh lebih banyak kalori daripada senaman tradisional.

3. Ambil suplemen berasaskan pati ikan

Suplemen minyak ikan boleh menyebabkan penurunan lemak dalam kuantiti yang banyak dan peningkatan otot. Sekiranya matlamat anda adalah untuk menghilangkan lemak dalam tempoh lima hari, anda perlu meningkatkan pengambilan minyak ikan kepada 1 gram setiap 1% lemak badan. Jadi, lemak badan anda adalah 16%, ambil 16 gram minyak ikan setiap hari.

4. Minum air sejuk

Minum banyak air akan membuat anda terhidrat dan bertenaga pada tahap optimum. Dehidrasi yang sedikit boleh merosakkan kebolehan anda di gim dan mengurangkan metabolisme anda kerana tubuh anda cuba untuk menyimpan cecair. Minum dua cawan air sejuk boleh meningkatkan metabolisme sebanyak 30% dalam masa 40 minit. Ini dapat membantu menurunkan berat badan dengan pantas.

5. Makan lebih banyak protein tanpa lemak

Protein adalah penting untuk menghilangkan lemak dengan cepat. Protein membuat anda berasa kenyang, yang menghalang makanan berlebihan dan tidak perlu. Protein juga meningkatkan pembakaran kalori anda sepanjang hari kerana ia memerlukan lebih banyak tenaga untuk dicerna berbanding karbohidrat atau lemak. Ia juga menghalang sebarang kehilangan otot yang mungkin berlaku semasa defisit kalori.

Makan sekurang-kurangnya satu gram protein per paun berat badan dan dapatkan protein anda dari sumber keseluruhan, seperti daging tanpa lemak, kacang, telur, dan serbuk protein yang berkualiti. – Men’s Journal

Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker